Με τη δέσμευση ότι οι χώρες που υποδέχονται αιτούντες άσυλο θα εισπράττουν 6.000 ευρώ κατ' άτομο από κοινοτικούς πόρους, η Κομισιόν επιχειρεί να αναστρέψει το κλίμα εντός ΕΕ.
Την ίδια ώρα, το δράμα στη Μεσόγειο συνεχίζεται, με την Τυνησία να αρνείται για δωδέκατη ημέρα να υποδεχθεί σκάφος με πρόσφυγες και μετανάστες, το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι Αρχές της χώρας, οφείλουν να δεχθούν η Ιταλία ή η Μάλτα.
Το τυνησιακό σκάφος, που περισυνέλεξε περίπου 40 Αφρικανούς ναυαγούς που επέβαιναν σε λέμβο, βρίσκεται σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από την Τυνησία, ενώ οι ανθρωπιστικές συνθήκες στο εσωτερικό του επιδεινώνονται δραματικά.
Δεν είναι σαφές αν οι πρόσφυγες και μετανάστες αποπειράθηκαν τη διάσχιση της Μεσογείου, αναχωρώντας από την Τυνησία ή τη Λιβύη. Σημειώνεται ότι προ ολίγων εβδομάδων έχασαν τη ζωή τους στα ανοικτά της Τυνησίας 80 άνθρωποι.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε από τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, βασίζεται στη γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου σε «κέντρα ελέγχου», στα οποία η Ε.Ε. θα προσφέρει πλήρη οικονομική και πρακτική υποστήριξη, ενώ θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Αρχών του κράτους στο οποίο βρίσκονται.
Για κάθε αιτούντα άσυλο που θα αποβιβάζεται στις ακτές τους, οι χώρες θα λαμβάνουν 6.000 ευρώ από την Ε.Ε., προοπτική που μπορεί να ικανοποιήσει τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Γαλλίας ή της Ελλάδας, αλλά όχι της Ιταλίας.
«Δεν είναι θέμα χρημάτων, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν έχει αντίτιμο», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε το ποσό «ελεημοσύνη», υποστηρίζοντας ότι το κόστος υποδοχής αιτούντων άσυλο σε βάθος χρόνου είναι πολλαπλάσιο.
Με πληροφορίες από Reuters
σχόλια