Μπορεί να έχουν περάσει οκτώ χρόνια από το θάνατο του Ρώσου ολιγάρχη, Μπόρις Μπερεζόφσκι, ωστόσο, μέχρι πρότινος, παρέμενε «ζωντανή» η δικαστική διένεξη για το ποιος θα πάρει την ιδιοκτησία του παλατιού του.
Σύμφωνα με το Bloomberg, δικαστήριο απεφάνθη πως το πολυτελές οίκημα αξίας 122 εκατ. δολάρια, θα παραμείνει στο γαλλικό δημόσιο, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής απόφασης δήμευσης της περιουσίας του Μπερεζόφσκι, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ιδιοκτησία του παλατιού αποτέλεσε στο παρελθόν αντικείμενο δικαστικής διένεξης με τους πιστωτές του Ρώσου αξιωματούχου, ανάμεσα στους οποίους ο δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς και η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroloft.
Το «Chateau de la Garoype», βρίσκεται κοντά στη γαλλική πόλη Aix-en-Provence. Πρόκειται για μια έκταση 100.000 τετραγωνικών μέτρων, η οποία έχει απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα αξίζει 122 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν στην αυλή του Κρεμλίνου,κατείχε μία τεράστια περιουσία. Ωστόσο, άρχισε να φθίνει, εξαιτίας της διαμάχης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Όταν έφυγε από τη ζωή το 2013, άφησε συνολικά χρέη αξίας 419 εκατ. δολαρίων, γεγονός το οποίο δυσαρέστησε πολλούς από τους πιστωτές και πρώην φίλους του. Οι τελευταίοι προσπάθησαν να ανακτήσουν τα χρήματά του, μέσω της ακίνητης περιουσίας που βρισκόταν στο όνομά του. Ανάμεσα σ’ αυτήν ξεχώρισε και το πολυτελές παλάτι.
Ο 67χρονος Ρωσοεβραίος βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του σπιτιού του στο Σάρεϊ της Βρετανίας τον Μάρτιο του 2013. Στα χρόνια της κυριαρχίας του στη Ρωσία στήριζε τον Μπορίς Γέλτσιν στην εξουσία και στη συνέχεια συνέβαλε στην ανάδειξη του Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα τελευταία χρόνια είχε χάσει τεράστια περιουσία, ενώ είχε γίνει και ένας από τους σκληρότερους πολέμιους του Κρεμλίνου και συγκεκριμένα του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Μπερεζόφσκι είχε εγκαταλείψει τη Ρωσία το 2000, όταν έγινε γνωστό ότι οι Ανακριτικές Αρχές σκοπεύουν να του απαγγείλουν κατηγορίες για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.
Με πληροφορίες από Bloomberg