Ο πληθυσμός των βασιλικών πιγκουίνων στη μεγαλύτερη αποικία τους στον πλανήτη έχει μειωθεί κατά 90% μέσα σε τρεις δεκαετίες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Την τελευταία φορά που οι ερευνητές βρέθηκαν στη Νήσο των Χοίρων, ένα νησί περίπου στο μέσο της απόστασης που χωρίζει την Αφρική από την Ανταρκτική, υπήρχαν περίπου 2 εκατομμύρια πιγκουίνοι.
Όμως, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες και εικόνες που τραβήχτηκαν από ελικόπτερα, πλέον απομένουν περίπου 200 000 πιγκουίνοι.
Ο λόγος της μεγάλης μείωσης του πληθυσμού παραμένει μυστήριο για τους ερευνητές.
«Είναι κάτι απρόοπτο και βέβαια πολύ σημαντικό καθώς η συγκεκριμένη αποικία αποτελούσε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού των βασιλικών πιγκουίνων λέει ο Ανρί Βάιμερσκιρχ, ερευνητής σε επιστημονικό ινστιτούτο της της Γαλλίας που μελετά τη συγκεκριμένη αποικία από το 1982.
Ίσως η κλιματική αλλαγή να έχει παίξει το ρόλο της. Ειδικότερα, το 1997, το φαινόμενο Ελ Νίνιο απομάκρυνε από τη θαλάσσια περιοχή του νησιού μεγάλο μέρος των ψαριών που αποτελούν τη βασική τροφή των πιγκουίνων.
Σύμφωνα με τον Βάιμερσκιρχ, πιθανότατα ως τα μέσα του 21ου αιώνα το κλίμα στη Νήσο των Χοίρων να είναι ακατάλληλο για τους πιγκουίνους, ενώ και η μετανάστευση δεν είναι λύση, καθώς δεν υπάρχουν άλλα νησιά με κατάλληλο κλίμα σε προσβάσιμη απόσταση.
Ο βασιλικός πιγκουίνος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος πιγκουίνου μετά τον αυτοκρατορικό. Φτάνει σε ύψος περίπου ενός μέτρου. Αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται απειλούμενο είδος, όμως αυτό ενδέχεται να αλλάξει με τα νέα δεδομένα.
Με πληροφορίες από Guardian