Η Νέα Ζηλανδία εξετάζει μία σειρά από μέτρα προκειμένου να θέσει εκτός νόμου το κάπνισμα για τη νέα γενιά και να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο να γίνει μια χώρα δίχως τσιγάρο έως το 2025.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση της νόμιμης ηλικίας του καπνίσματος, κάτι που μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση πώλησης τσιγάρων και καπνικών προϊόντων σε οποιονδήποτε έχει γεννηθεί μετά το 2004. Αυτό ουσιαστικά θα καταστήσει παράνομο το κάπνισμα για αυτή τη γενιά.
Επίσης εξετάζεται σημαντική μείωση του επιπέδου νικοτίνης που θα επιτρέπεται στα προϊόντα καπνού, η απαγόρευση φίλτρων, ο ορισμός ελάχιστης τιμής για τον καπνό και ο περιορισμός των σημείων στα οποία μπορούν να πωληθούν τσιγάρα και καπνικά προϊόντα.
«Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δρ. Αγιέσα Βεράλ, ανακοινώνοντας τις προτάσεις. «Περίπου 4.500 Νεοζηλανδοί πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος και πρέπει να επισπεύσουμε την πρόοδο, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο του 2025», συμπλήρωσε.
Οι οργανισμοί υγείας καλωσόρισαν τις προτάσεις. «Ο αριθμός των καταστημάτων πώλησης τσιγάρων είναι τετραπλάσιος στις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος, στις οποίες τα ποσοστά καπνίσματος είναι τα υψηλότερα», επεσήμανε η επικεφαλής του Cancer Society, Λούσι Έλγουντ. «Ο καπνός είναι το πιο επιβλαβές καταναλωτικό προϊόν στην ιστορία και σταδιακά πρέπει να καταργηθεί», συμπλήρωσε.
Όμως, υπήρξαν και επικριτικά σχόλια για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτά τα μέτρα, όπως ο κίνδυνος χρεοκοπίας για μικρά καταστήματα και η πιθανότητα να δημιουργηθεί μια εκτεταμένη μαύρη αγορά καπνού.
Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος για το τελευταίο. «Οι αποδείξεις δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η ποσότητα των καπνικών προϊόντων που μπαίνουν λαθραία στη Ν. Ζηλανδία και ότι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες εμπλέκονται σε παράνομη διακίνηση μεγάλης κλίμακας», ανέφερε σε ανακοίνωση.
Από την άλλη το κόμμα ACT σχολίασε πως η μείωση του επιπέδου νικοτίνης θα έχει ως αποτέλεσμα οι καπνιστές να αγοράζουν και να καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα. Ένας στους τέσσερις θανάτους από καρκίνο στη Ν. Ζηλανδία αποδίδεται στο τσιγάρο, ενώ περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες της χώρας καπνίζουν καθημερινά.
Με πληροφορίες από Guardian