Η New York Times ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα δημοσιεύει πια πολιτικά σκίτσα στη διεθνή της έκδοση.
Η απόφαση ήρθε έναν και πλέον μήνα έπειτα από μια αντιπαράθεση που προκάλεσε η δημοσίευση ενός σκίτσου που κρίθηκε αντισημιτικό ενώ τα πολιτικά σκίτσα έχουν ήδη απαγορευτεί εδώ και χρόνια από την αμερικανική έκδοση της εφημερίδας.
New York Times Ends Political Cartoons After Antisemitism Scandals https://t.co/XK8r7ICzWW via @BreitbartNews
— Joseph Soliz (@JSoliz) June 11, 2019
Ο Πλαντύ, ο διάσημος σκιτσογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde και ιδρυτής της οργάνωσης Cartooning for peace, επέκρινε σήμερα την απόφαση της εφημερίδας New York Times να καταργήσει τα πολιτικά της σκίτσα στις διεθνείς της εκδόσεις και δήλωσε ότι πιστεύει πως η εφημερίδα θα αποποιηθεί αυτή την επιλογή.
Ο σκιτσογράφος είναι πεπεισμένος ότι η εφημερίδα, η οποία «γονάτισε επανειλημμένα μπροστά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσει συγγνώμη επειδή δημοσίευσε ένα σκίτσο», θα «συνέλθει» και θα πει ότι είχε «άδικο να αποχωριστεί τους σκιτσογράφους, διότι δεν μπορούμε να φανταστούμε εφημερίδες χωρίς τις εικόνες γνώμης», αντέδρασε ο Ζαν Πλαντύ, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Το χιούμορ και οι ενοχλητικές εικόνες είναι μέρος της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο ιστορικός σκιτσογράφος της Le Monde. Μέσω της οργάνωσης Cartooning for peace (την οποία ίδρυσε το 2006 με τον Κόφι Άναν) και μαζί με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), ο Πλαντύ διεξάγει ακριβώς μια εκστρατεία για να αναγνωριστεί από την Unesco το σκίτσο του Τύπου ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
«Είναι τόσο ανόητο όσο το να ζητάς από το παιδί την ημέρα της γιορτής της μητέρας να μην κάνει πλέον μια ζωγραφιά για τη μαμά του», είπε ο Πλαντύ, πριν εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τους συναδέλφους του που δουλεύουν για τη New York Times, ανάμεσά τους ο Αντόνιο Μορέιρα Αντούνες, του οποίου το σκίτσο ήταν η αιτία αυτής της αμφιλεγόμενης απόφασης.
«Όπως υποστηρίξαμε τον σκιτσογράφο Αντόνιο, ο οποίος λογοκρίθηκε από τη New York Times, η οργάνωση Cartooning for peace υποστηρίζει τον σκιτσογράφο Πατρίκ Σαπάτ» που και αυτός συνεργάζεται με την αμερικανική εφημερίδα», υπογράμμισε ο Πλαντύ. «Καθώς ο Πατρίκ έχει ανεξάντλητο ταλέντο, δεν ανησυχούμε για το μέλλον του, όμως αντίθετα ανησυχούμε για το μέλλον των δημοκρατιών μας και της ελευθερίας της γνώμης».
Ο Τζέιμς Μπένετ, ο υπεύθυνος για το κύριο άρθρο της New York Times, έγραψε πάντως στο Twitter ότι η εφημερίδα θέλει να συνεχίσει με άλλη μορφή στο μέλλον τη συνεργασία της με τον Πατρίκ Σαπάτ και με τον Χενγκ Κιμ Σονγκ, τον έτερο σπουδαίο σκιτσογράφο της.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP
σχόλια