Θα περίμενε κανείς πως η εκκλησία θα έδειχνε ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο στο τεράστιο δράμα που εκτυλίσσεται στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο ή πως τουλάχιστον θα παρέμενε διπλωματικά αποστασιοποιημένη. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει όμως με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας η οποία κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να μην επιτρέψει να περάσουν τα σύνορα της χώρας και άλλοι μετανάστες , εκφράζοντας την υποστήριξή της στην αποφασιστικότητα των αρχών να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές.
"Θεωρούμε ότι η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να επιτρέψει να περάσουν και άλλοι πρόσφυγες στη χώρα μας" ανέφερε η Εκκλησία σε ανακοίνωσή της που υπογράφεται από τον Πατριάρχη Σόφιας και Πάσης Βουλγαρίας Νεόφυτο και άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Η Εκκλησία εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα, όμως τόνισε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί από "αυτούς που το δημιούργησαν". "Για όσους βρίσκονται ήδη εδώ, είναι σωστό, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως κοινωνία, να τους φροντίσουμε όσο το επιτρέπουν τα πενιχρά μέσα μας, όμως όχι περισσότερο. Ο ορθόδοξος λαός της Βουλγαρίας δεν θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα με την εξαφάνισή μας ως κράτος", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Βουλγαρία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι και της ζώνης Σένγκεν, έχει αναπτύξει περισσότερους αστυνομικούς στα σύνορά της, έχει τοποθετήσει κάμερες και ανιχνευτές κίνησης και επεκτείνει έναν φράχτη ασφαλείας για να καλύψει μια έκταση μήκους 160 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία. Ωστόσο ολοένα και περισσότεροι μετανάστες περνούν στη χώρα.
Περίπου 4,37 εκατομμύρια Βούλγαροι –γύρω στο 75% όσων δήλωσαν το θρήσκευμά τους στην τελευταία απογραφή του 2011– δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Πολύ λίγοι όμως θεωρούν σημαντικό για τη ζωή τους να πηγαίνουν στην εκκλησία.
Η εμπιστοσύνη στην Εκκλησία περιορίστηκε μετά την έρευνα μιας επιτροπής, πριν από μερικά χρόνια, που έδειξε ότι πολλοί ιεράρχες συνεργάζονταν με τη μυστική αστυνομία την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος.