Η Ουκρανία καλεί τους Ρώσους στρατιώτες να παραδοθούν σε drones- Η διαδικασία

Στρατιώτης με drone Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

Δεκάδες χιλιάδες drones έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ουκρανία για επιθέσεις στον εχθρό, κατασκοπεία των θέσεών του και να «βοηθήσουν» βόμβες να πετύχουν τον στόχο τους. Τώρα, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τα drones για να καθοδηγήσουν τους Ρώσους στρατιώτες που θέλουν να παραδοθούν. 

Η αρχή για αυτό το ασυνήθιστο πρότζεκτ έγινε στα τέλη Νοεμβρίου, όταν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν πλάνα με έναν Ρώσο στρατιώτη που πετά το όπλο του, σηκώνει τα χέρια του και νευρικά ακολουθεί μονοπάτι που του «υποδεικνύει» drone το οποίο πετά από πάνω του, οδηγώντας τον σε Ουκρανούς στρατιώτες. 

Λίγες εβδομάδες αργότερα, το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανάρτησε βίντεο στο οποίο εξηγεί πώς οι Ρώσοι στρατιώτες μπορούν να παραδοθούν σε ένα drone. Αυτό το πρότζεκτ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Κιέβου να πειστούν Ρώσοι στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα. «Θέλω να ζήσω» είναι ο τίτλος του προγράμματος και περιλαμβάνει τηλεφωνική γραμμή, ιστοσελίδα και κανάλι στο Telegram, αφιερωμένα στην επικοινωνία με τους Ρώσους στρατιώτες και τις οικογένειές τους.

Είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί εάν αυτή η προσπάθεια με τα drone θα δελεάσει Ρώσους λιποτάκτες σε σημαντικό βαθμό. Αλλά αν μη τι άλλο θα διαβρώσει περαιτέρω το ηθικό των Ρώσων στο πεδίο της μάχης, σχολιάζουν οι New York Times. 

Οι ήττες των Ρώσων ήδη έχουν δημιουργήσει ένα άνοιγμα προκειμένου να εκμεταλλευτεί η Ουκρανία αυτό το πεσμένο ηθικό, ιδιαίτερα τους μήνες μετά την επιστράτευση του Κρεμλίνου- τον Σεπτέμβριο- που έστειλε χιλιάδες νεοσύλλεκτους, με ελάχιστη εκπαίδευση και εφόδια, στο πεδίο της μάχης. 

Ο Πέτρο Γιατσένκο, εκπρόσωπος του συντονισμού για τους αιχμαλώτους πολέμου δήλωσε ότι το πρόγραμμα «Θέλω να ζήσω» έχει δεχθεί περισσότερα από 4.300 απευθείας αιτήματα για πληροφορίες σχετικά με το πώς να παραδοθούν. Ένας αριθμός που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν κάνει καμπάνιες προκειμένου να πείσουν τους στρατιώτες του αντιπάλου να παραδοθούν. Αυτές περιλαμβάνουν φυλλάδια, αναρτήσεις στα social media, γραπτά μηνύματα, ραδιοφωνικές εκκλήσεις και τηλεοπτικές καμπάνιες

Με δεδομένο ότι το μέτωπο των εκατοντάδων χιλιομέτρων, τις εκτάσεις γης που είναι γεμάτες νάρκες, τους ελεύθερους σκοπευτές και τους βομβαρδισμούς, η παράδοση ενέχει κινδύνους για όλους τους εμπλεκόμενους. Μια λύση σε αυτό προσφέρουν τα drones. 

Η παράδοση στο Ντονμπάς, που κατέγραψε το βίντεο που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο, ήταν τυχαία, δήλωσε ο Γιατσένκο. Δεν ήταν σχεδιασμένη και το γεγονός ότι είχε αποτέλεσμα- παρότι πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά- έκανε τον ουκρανικό στρατό να σκεφτεί πως ήταν κάτι που θα μπορούσε να διευρύνει. 

Έτσι, το γενικό επιτελείο αποφάσισε να δημιουργήσει ένα βίντεο με οδηγίες για το πώς μπορούν να παραδοθούν οι Ρώσοι στρατιώτες. 

Το πρώτο βήμα είναι να επικοινωνήσουν με το πρόγραμμα και να λάβουν οδηγίες και συντεταγμένες. «Είναι σημαντικό να φτάσετε εγκαίρως στο σημείο που θα σας υποδείξουν και να περιμένετε την εμφάνιση του drone, μετά από την οποία, υψώστε τα χέρια σας», αναφέρει το βίντεο. 

Στη συνέχεια, πρέπει να ακολουθήσουν το drone, που θα πετά με «ταχύτητα βαδίσματος» και θα τους καθοδηγήσει στις ουκρανικές θέσεις. Εάν το drone αντιμετωπίσει πρόβλημα μπαταρίας, ο στρατιώτης θα πρέπει να περιμένει να φτάσει εκεί άλλο, για να συνεχίσει να κινείται 

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM