Νοσοκομεία στην Ουκρανία πέταξαν μερικά αχρησιμοποίητα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όταν γιατροί δεν προσήλθαν στα ραντεβού τους για να εμβολιαστούν.
Η Ουκρανία μόλις ξεκίνησε τον εμβολιασμό των 41 εκατομμυρίων πολιτών της κατά του COVID-19, λαμβάνοντας μια πρώτη παρτίδα 500.000 δόσεων από την AstraZeneca την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, μεγάλη μερίδα ανθρώπων εμφανίζεται ιδιαίτερα διστακτική απέναντι στα εμβόλια.
Η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στους εμβολιασμούς γιατρών και νοσηλευτών της πρώτης γραμμής, αλλά ανέφερε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι το 47% των Ουκρανών δεν θέλουν το εμβόλιο.
«Είναι σημαντικό για εμάς να κατανοήσουμε πώς ρυθμίζονται όλες οι διαδικασίες, καθώς οι γιατροί αρνούνται να εμβολιαστούν», δήλωσε σε τηλεοπτική εμφάνισή του ο Oleksandr Korniyenko.
«Αυτό είναι πολύ κακό, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Εάν ένα άτομο δεν έρθει, η δόση του εμβολίου μπορεί να παραμείνει διαθέσιμη για 2-3 ώρες, και στην συνέχεια πρέπει να πεταχτεί», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Υγείας Mykhailo Radutskyi.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 3.141 εμβολιασμοί στις 28 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων μόλις 90 εμβολίων τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας Maksym Stepanov είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια δεν θα πεταχτούν, προσθέτοντας ότι αυτό συνέβη και σε άλλες χώρες.
Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Ουκρανίας, όπως και σε πολλές μετα-σοβιετικές δημοκρατίες, είναι παραδοσιακά επιφυλακτικό με τα εμβόλια, φοβούμενο παρενέργειες από κακής ποιότητας φάρμακα.
Αυτή η δυσπιστία επέτρεψε στην ιλαρά να εξελιχθεί σε επιδημία το 2019. Τα κρούσματα του COVID-19 αυξήθηκαν μετά από μερική άρση των έκτακτων μέτρων, ειδικά στο Κίεβο και τη δυτική Ουκρανία, όπου η κυβέρνηση δημιούργησε κινητά νοσοκομεία για να αντιμετωπίσει μια απότομη αύξηση της διασποράς.
Με πληροφορίες του Reuters