«Η Πέτρα θα πεθάνει» - Απόγνωση στο εμβληματικό μνημείο της Ιορδανίας που ερήμωσε

«Η Πέτρα θα πεθάνει» - Απόγνωση στο εμβληματικό μνημείο της Ιορδανίας που ερήμωσε Facebook Twitter
Κανονικά η Πέτρα σήμερα θα έπρεπε να είναι γεμάτη τουρίστες, αλλά η πανδημία πλήττει σκληρά τον τουρισμό της Ιορδανίας
0

Έρημο είναι το Χαζνέ Φαραούν (θησαυροφυλάκιο), το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της αρχαίας πόλης της Πέτρας στην Ιορδανία, καθώς μόνο καμήλες και πουλιά που κάνουν θόρυβο, σπάνε κάπως τη σιωπή.

Αυτή θα ήταν κανονικά η περίοδος αιχμής της χρονιάς για τον τουρισμό στο διάσημο, λαξευμένο στο βράχο, μνημείο της Ιορδανίας. Όμως οι τελευταίοι τουρίστες εγκατέλειψαν την περιοχή της Μέσης Ανατολής στις 17 Μαρτίου, λίγο πριν κλείσουν τα σύνορα εξαιτίας του κορωνοϊού. Έκτοτε η Πέτρα και οι γύρω πόλεις έχουν εγκαταλειφθεί.

«Είχαμε την καλύτερη χρονιά μας από την αραβική άνοιξη, η οποία μας επηρέασε πολύ άσχημα», λέει ο Jihad Kaldany, ένας οδηγός που ειδικεύεται στη μεταφορά χριστιανών τουριστών σε ξεναγήσεις σχετικές με τις ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης. Αυτοί οι επισκέπτες ήταν συνήθως ηλικιωμένοι ή ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. «Αν γνωρίζαμε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, ας πούμε σε δύο χρόνια, θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε. Αλλά δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση. Κανείς δεν ξέρει».

Οι άδειοι δρόμοι, τα δωμάτια και τα εστιατόρια στη Wadi Musa, την πόλη που χρησιμεύει ως πύλη προς την Πέτρα, δείχνουν επίσης την τρομερή πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος τα επόμενα χρόνια. Αν και έχουν αποφύγει το άμεσο υγειονομικό πλήγμα από τον ιό, δεν θα γλιτώσουν το οικονομικό πλήγμα. Οι χώρες που ασχολούνται με τον τουρισμό και τη φιλοξενία αναμένεται να υποφέρουν περισσότερο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η Πέτρα θα πεθάνει» - Απόγνωση στο εμβληματικό μνημείο της Ιορδανίας που ερήμωσε Facebook Twitter
Φωτογραφίες που κυκλοφορήσαν πρόσφατα δείχνουν μόνο μερικές γάτες να περιφέρονται στην Πέτρα

Η περίοδος χωρίς βροχοπτώσεις ήταν η πρώτη δοκιμασία των κατοίκων της Πέτρας. Το να επιβιώσουν ένα χρόνο ή και παραπάνω χωρίς τουρίστες είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τώρα. «Σε μια κοινότητα όπως αυτή στη Wadi Musa, έως και το 80% των ανθρώπων βασίζονται στον τουρισμό ως πηγή εισοδήματος», λέει ο Suleiman Farajat, επικεφαλής επίτροπος της τουριστικής αρχής στην Πέτρα. Σε όλη την Ιορδανία, ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου το 15% του ΑΕΠ της χώρας και σχετίζεται με περίπου 55.000 θέσεις εργασίας.

Η Πέτρα καλωσόρισε περισσότερους από 1 εκατομμύριο αλλοδαπούς τουρίστες πέρυσι, ένα ορόσημο που πυροδότησε μια κατασκευαστική «έκρηξη» στη Wadi Musa. Ο Suleiman Hasanaat ετοιμαζόταν να ανοίξει ένα νέο ξενοδοχείο στα τέλη Μαρτίου. «Μόλις σταμάτησαν τις πτήσεις, όλες οι κρατήσεις ακυρώθηκαν», λέει. «Σε κάθε οικογένεια στην Πέτρα, υπάρχει κάποιος που επηρεάζεται από αυτό», συμπληρώνει.

Όπως και πριν εκατοντάδες χρόνια, πριν από την ανακάλυψη του μνημείου από έναν ελβετό εξερευνητή το 1812, οι Βεδουίνοι είναι το μόνο σημάδι ζωής μέσα στην πόλη.«Είμαστε κουρασμένοι να μην κάνουμε τίποτα», λέει ο Umar Ayyad, 36 ετών. Ο Umar Ayyad επιβιώνει με μικρές επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση, εμβάσματα από τον αδερφό του στην Ευρώπη και από την πώληση των προβάτων του.

Το σύστημα πρόνοιας στην Ιορδανία είναι σχετικά προηγμένο σε σύγκριση με πολλούς από τους γείτονές της, αλλά εξακολουθεί να έχει τεράστια κενά. Λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, το οποίο έχει ήδη διανείμει τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας. Χωρίς εξωτερική βοήθεια, το ταμείο θα αδειάσει σε λίγους μήνες.

Για το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό της χώρας, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, δεν υπάρχει καθόλου δίχτυ ασφαλείας και οι εργαζόμενοι είναι ευάλωτοι απέναντι στις αντιξοότητες και την κρίση.

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας προσπαθεί να μετριάσει τον αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία ανακοινώνοντας μη πληρωμή φόρων και λογαριασμών κοινής ωφελείας για κάποιους μήνες και προσφέροντας δάνεια σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων. Αυτά τα μέτρα μπορεί να λειτουργήσουν σε καταστάσεις όπου ο αριθμός των τουριστών έχει μειωθεί απλά, λέει ένας επιχειρηματίας, αλλά όταν είναι μηδέν για μήνες στο τέλος, χρειάζονται περισσότερα.

«Είμαστε ευγνώμονες στην κυβέρνησή μας που περιόρισε τον ιό. Είμαστε σε ασφαλή χέρια. Αλλά, μόλις η Ιορδανία γίνει χώρα χωρίς τον ιό, θα κοιτάξουμε γύρω και θα δούμε ότι οι περισσότερες βιομηχανίες είναι εντάξει, αλλά όχι ο τουρισμός. Η Πέτρα θα πεθάνει χωρίς άμεση υποστήριξη». προσθέτει.

Για να προσελκύσουν τους ανθρώπους πίσω, οι τουριστικές αρχές αναπτύσσουν σχέδια για να προωθήσουν την Πέτρα  ως ασφαλή προορισμό με την στρατηγική να τονίζει πως η επίσκεψη στο μνημείο δεν περιλαμβάνει κλειστούς χώρους. Επίσης θα ρυθμιστεί η ροή των τουριστών, έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Το αισιόδοξο σενάριο θέλει μερικές χιλιάδες επισκέπτες να επιστρέφουν φέτος και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες το επόμενο έτος. Θα χρειαστούν όμως αρκετά χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση, για να επιστρέψει ο τουρισμός στα επίπεδα του 2019.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM