Η πολωνή πρωθυπουργός συνέδεσε σήμερα την επίθεση στο Λονδίνο που είχε στόχο το βρετανικό κοινοβούλιο με τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως η επίθεση αποδεικνύει πως η Βαρσοβία είχε δίκιο να αρνείται να δεχθεί πρόσφυγες.
Η δεξιά, ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας έχει αρνηθεί να δεχθεί οποιονδήποτε αριθμό από τους 6.200 μετανάστες που της αναλογούν στη βάση ενός συστήματος ποσοστώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μοιραστεί το φορτίο από τον μεγάλο αριθμό των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια.
«Ακούω στην Ευρώπη πολύ συχνά: μην συνδέετε τη μεταναστευτική πολιτική με την τρομοκρατία, αλλά είναι αδύνατον να μην τις συνδέσεις», δήλωσε η πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε επίσκεψή του στη Βαρσοβία, κάλεσε τα κράτη μέλη να μην αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ώστε να βοηθήσουν να ελαφρυνθεί η πίεση στα κράτη πρώτης γραμμής που δέχονται το κύριο φορτίο των αφίξεων από τη Μεσόγειο.
«Ο Επίτροπος πρέπει να επικεντρωθεί στο τι να κάνει προκειμένου να αποτραπούν ενέργειες όπως η χθεσινή στο Λονδίνο», η Πολωνία δεν θα υποκύψει σε έναν εκβιασμό όπως εκείνον που εκφράστηκε από τον Επίτροπο, είπε η Σίντλο.
«Ο Επίτροπος έρχεται στη Βαρσοβία και προσπαθεί να μας πει: πρέπει να κάνετε ό,τι έχει αποφασίσει η ΕΕ, πρέπει να πάρετε αυτούς τους μετανάστες… Δύο ημέρες αργότερα άλλη μια τρομοκρατική επίθεση συμβαίνει στο Λονδίνο», είπε.
Ο ηγέτης του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Σίντλο, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, είχε δηλώσει το 2015 πως οι πρόσφυγες μπορεί να φέρουν αρρώστιες και παράσιτα στην Πολωνία.
Το προσφυγικό είναι ένα από τα πολλά θέματα για τα οποία η Πολωνία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ.
Η Σίντλο δήλωσε επίσης σήμερα πως η Πολωνία μπορεί να μην δεχθεί μια διακήρυξη των ηγετών της ΕΕ που αναμένεται να εγκρίνουν αυτό τον μήνα οι ηγέτες της ΕΕ στη Ρώμη, οι οποίοι θα σχεδιάσουν την πορεία της Ένωσης μετά την έξοδο της Βρετανίας, εκτός εάν η σύνοδος κορυφής ασχοληθεί με θέματα που η Βαρσοβία θεωρεί κρίσιμης σημασίας.
Πηγη: ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια