Η Πολωνία σκοπεύει να ολοκληρώσει ένα τείχος στα σύνορα και να κλείσει τα σύνορά της με τη Λευκορωσία μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, προκειμένου να σταματήσει μια εισροή μεταναστών που η Βαρσοβία περιγράφει ως υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας.
Τα πρόσθετα έργα υποδομής κατά μήκος των 400 χιλιομέτρων των ανατολικών συνόρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ νωρίτερα φέτος πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2025, δήλωσε ο Ματτσέι Ντούζσικ, υφυπουργός Μετανάστευσης της Πολωνίας. Μόλις ολοκληρωθούν οι ενισχύσεις, «αυτή θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 100% [συνοριακή] ασφάλεια», είπε.
Η Πολωνία ξεκίνησε την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα στα τέλη του 2021, όταν το καθεστώς της Λευκορωσίας του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο διευκόλυνε για πρώτη φορά την άφιξη χιλιάδων μεταναστών για να εισέλθουν στην Πολωνία και στα γειτονικά κράτη της Βαλτικής. Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες έλαβαν χορηγούμενες πτήσεις και βίζες για να πετάξουν από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στη Μόσχα ή το Μινσκ πριν μεταφερθούν με λεωφορείο στα πολωνικά σύνορα.
Ο Τουσκ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο, έχει θέσει τον αγώνα ενάντια στον «υβριδικό πόλεμο» της Ρωσίας στην κορυφή της ατζέντας του, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης και αποστολής περισσότερων στρατευμάτων σε μια ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία. Η κυβέρνησή του εγκαθιστά νυχτερινή όραση και θερμικές κάμερες, κατασκευάζει έναν νέο δρόμο για να περιπολεί τα σύνορα και ενισχύει τον χαλύβδινο φράκτη ύψους πέντε μέτρων που έχτισε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2022. Η Πολωνία δαπανά περισσότερα από 2,5 δισ. ζλότι (587 εκατ. ευρώ) για να ενισχύσει το σύνορα, τα μισά από τα οποία διατίθενται από την κυβέρνηση Τουσκ, είπε ο Ντούζσικ.
«Αυτή η τεχνητά δημιουργημένη διαδρομή μετανάστευσης θα κλείσει το επόμενο καλοκαίρι, το ελπίζω και το πιστεύω», είπε ο Duszczyk. Ωστόσο, είπε ότι η Βαρσοβία έπρεπε να είναι έτοιμη για άλλη μια προσπάθεια του Λουκασένκο να «κλιμακώσει τη σύγκρουση» και να σαμποτάρει την ενισχυμένη συνοριακή υποδομή της Πολωνίας.
Η Βαρσοβία κάλεσε επίσης τους εταίρους της ΕΕ να συνεισφέρουν οικονομικά σε ένα ξεχωριστό στρατιωτικό έργο που ονομάζεται East Shield, το οποίο θεωρείται μέρος της άμυνας της ίδιας της Ευρώπης έναντι περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας. Ο Τουσκ έχει δεσμεύσει 10 δισεκατομμύρια ζλότι για αυτό το έργο, το οποίο περιλαμβάνει νέα συστήματα εναέριας επιτήρησης, αντιαρματικά φράγματα και τάφρους - που προέρχονται από τον αμυντικό προϋπολογισμό της Πολωνίας που πρόκειται να φτάσει το 4,7% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, το υψηλότερο στο ΝΑΤΟ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νωρίτερα αυτό το μήνα είπε ότι οι Βρυξέλλες θα δώσουν 170 εκατ. ευρώ σε χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία προκειμένου να αντιμετωπίσουν «υβριδικές απειλές από τον απαράδεκτο μεταναστευτικό οπλισμό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας».
Τους επόμενους μήνες, η Βαρσοβία θα κατασκευάσει επίσης έναν νέο δρόμο για να φτάσει στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος θα επιτρέψει στα πολωνικά στρατεύματα να αντιδρούν ταχύτερα σε πιθανές παραβιάσεις της ασφάλειας, είπε ο Ντούζτσικ. Ωστόσο, η καταστολή της μετανάστευσης στην Πολωνία έχει επίσης προκαλέσει έντονη κριτική από μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του Τουσκ τον Οκτώβριο ότι η Βαρσοβία θα ανέστειλε προσωρινά το δικαίωμα ασύλου για να αποθαρρύνει όσους περνούν από τη Λευκορωσία.
Ο Ντούζσικ υποστήριξε ότι η σκληρή στάση της Πολωνίας ήταν σύμφωνη με τη στάση της Μαδρίτης για την απώθηση μεταναστών που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τους φράκτες γύρω από τους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια στη Βόρεια Αφρική. Μια χώρα της ΕΕ «μπορεί να αναστείλει τα δικαιώματα για αίτηση ασύλου, εάν αυτό γίνει από μια επιθετική ομάδα που επιτίθεται στον φράχτη ή στους συνοριοφύλακες», είπε ο Ντούζσικ. «Η ασφάλεια είναι πιο σημαντική από τη μετανάστευση».
Με πληροφορίες από Financial Times