Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα για την επιστράτευση 160.000 ανδρών ηλικίας 18 έως 30 ετών, αριθμός-ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Μόσχας να επεκτείνει σημαντικά τις ένοπλες δυνάμεις της.
Η ανοιξιάτικη θητεία, διάρκειας ενός έτους, έρχεται λίγους μήνες μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Πούτιν ότι ο ρωσικός στρατός πρέπει να αυξηθεί σε 2,39 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 1,5 εκατ. να είναι ενεργοί στρατιώτες — αύξηση κατά 180.000 εντός τριετίας.
Ο αντιναύαρχος Βλαντιμίρ Τσιμλιανσκι διαβεβαίωσε ότι οι νέοι στρατεύσιμοι δεν θα σταλούν στο μέτωπο της Ουκρανίας, όπου η Ρωσία συνεχίζει να αναφέρεται στον πόλεμο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Ωστόσο, υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις στρατεύσιμων που σκοτώθηκαν σε μάχες κοντά στα ρωσικά σύνορα ή κατά την έναρξη της πλήρους εισβολής το 2022.
Η τρέχουσα στρατολόγηση, που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, πραγματοποιείται εν μέσω διεθνών προσπαθειών, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει καρπούς.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ρωσική επίθεση σε ενεργειακή υποδομή στην πόλη Χερσώνα άφησε 45.000 πολίτες χωρίς ρεύμα. Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε άλλο ένα χωριό, το Ρόζλιβ, στην περιοχή του Ντονέτσκ.
Η φετινή ανοιξιάτικη στρατολόγηση είναι αυξημένη κατά 10.000 άτομα σε σχέση με το 2024. Από το 2023, η Ρωσία έχει διευρύνει τη δεξαμενή των στρατεύσιμων ανεβάζοντας το ανώτατο όριο ηλικίας από τα 27 στα 30 έτη.
Εκτός από τις ειδοποιήσεις που αποστέλλονται ταχυδρομικώς, οι νεαροί άνδρες ενημερώνονται πλέον και μέσω της κρατικής πλατφόρμας Gosuslugi.
Η στρατολόγηση δεν περιορίζεται στις δύο ετήσιες θητείες. Η Μόσχα έχει ενισχύσει το στράτευμα με στρατιώτες συμβολαίου, ενώ έχει προσλάβει και χιλιάδες μαχητές από τη Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με τη BBC και την ανεξάρτητη Mediazona, οι επιβεβαιωμένοι ρωσικοί στρατιωτικοί θάνατοι στην Ουκρανία υπερβαίνουν τις 100.000, ενώ εκτιμάται πως ο πραγματικός αριθμός είναι ενδεχομένως διπλάσιος.
Η αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας συνδέεται με τις «αυξανόμενες απειλές» από το μέτωπο της Ουκρανίας και την επέκταση του ΝΑΤΟ, όπως υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τον Δεκέμβριο του 2023.
Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν πλέον ενταχθεί στη Συμμαχία, σε άμεση αντίδραση στην εισβολή του 2022. Η Φινλανδία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο χερσαίο σύνορο με τη Ρωσία (1.343 χλμ.), ανακοίνωσε την Τρίτη πως αποσύρεται από τη Συνθήκη της Οττάβα που απαγορεύει τις νάρκες κατά προσωπικού.
Η απόφαση, την οποία έλαβαν επίσης η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, αποδίδεται σε αυξημένη στρατιωτική απειλή. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο τόνισε πως πρόκειται για στρατιωτική σύσταση και πως «ο φινλανδικός λαός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί».
Η κυβέρνηση του Ελσίνκι εξήγγειλε επίσης αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ (από 2,4% το 2024), ενισχύοντας περαιτέρω τη θωράκιση των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης.