Η Ρωσία άρχισε να κινητοποιεί στρατιωτικές ενισχύσεις για να τις στείλει στην Ουκρανία, καθώς οι απώλειες στη μάχη αυξάνονται, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών του Πενταγώνου.
«Έχουμε τώρα ενδείξεις ότι αντλούν δυνάμεις από τη Γεωργία», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Είναι ρωσικά στρατεύματα που στρατοπεδεύουν στη Γεωργία. Δεν έχουμε ακριβή αριθμό».
Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες σταθμεύουν σε στρατιωτικά φυλάκια από τη Γεωργία μέχρι τη Συρία και το Τατζικιστάν, πολλοί από αυτούς έχουν τοποθετηθεί σε μηχανοκίνητες ταξιαρχίες τυφεκιοφόρων που, σύμφωνα με ειδικούς, είναι αξιόμαχες και έτοιμες να αναπτυχθούν άμεσα.
Το Πεντάγωνο θεωρεί αυτές οι δυνάμεις νευραλγικές για τα σχέδια του Κρεμλίνου να συνεχίσει την επίγεια επίθεσή του, καθώς οι Ρώσοι διοικητές στην Ουκρανία υφίστανται βαριές απώλειες. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Ρωσία έχει πλέον μεταξύ 85 και 90 τοις εκατό της «μαχητικής της δύναμης» που της έχει απομείνει, αφού συνάντησε σθεναρή αντίσταση μέσα και γύρω από πόλεις σε όλη τη χώρα. Η δύναμη εισβολής αριθμούσε περίπου 150.000 στρατιωτικούς.
Μέσα στην εβδομάδα, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκτιμούσαν πως ακόμα και 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο που έχει κλείσει τέσσερις εβδομάδες. Η Ρωσία παρουσίασε έναν πολύ χαμηλότερο αριθμό, αναφέροντας χθες 1.351 απώλειες στρατιωτών.
Ενώ οι ενισχύσεις μπορεί να ανακουφίσουν προσωρινά τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που επικαλείται η Wall Street Journal εκτιμούν πως είναι απίθανο να αλλάξουν την πορεία του πολέμου. «Η Ρωσία δεν μπορεί να αναδιατάξει εξωτερικά στρατεύματα σε ικανοποιητικά μεγάλους αριθμούς χωρίς να δημιουργήσει τρωτά σημεία σε άλλα κρίσιμα σημεία, καθώς ο στρατός της πιθανότατα δεν διαθέτει αρκετό εξειδικευμένο προσωπικό στη διάθεσή του για να διατηρήσει τους σταθμούς αυτούς επαρκώς επανδρωμένους και να τροφοδοτήσει μια ροή ισχύος ικανή να λυγίσει την τοπική αντίσταση.»
«Δεν είμαι σίγουρος πως οτιδήποτε κι αν κάνει ο ρωσικός στρατός θα αλλάξει την ισορροπία- περισσότερο γεμίζουν τα κενά», λέει ο Ντμίτρι Γκόρενμπουργκ, Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας του think tank CNA με έδρα στην Ουάσινγκτον. «Θα έρθουν ως νέες μονάδες, κυρίως, για να αναπληρώσουν τις απώλειες (...) Όσοι υποθέτουν ότι φέρνουν όλους όσους μπορούν για μια μεγάλη προώθηση ώστε να σπάσουν την ουκρανική αντίσταση... εγώ δεν το θεωρώ πιθανό τώρα".
Ο ρωσικός στρατός διαθέτει αρκετά μονάδες που σταθμεύουν στο εξωτερικό, αλλά εκείνες που θεωρούνται πιο αξιοποιήσιμες βρίσκονται στη Γεωργία, τη Νότια Οσετία, την Αμπχαζία καθώς και σε Αρμενία, Συρία και Τατζικιστάν.
Το Τατζικιστάν, το οποίο φιλοξενεί μια ρωσική μεραρχία έξω από την πρωτεύουσά του, το Ντουσανμπέ, είναι το μεγαλύτερο φυλάκιο και ασχολείται κυρίως με την παρακολούθηση και τη διαχείριση των απειλών που προέρχονται από το Αφγανιστάν.
Υπάρχουν μερικές ρωσικές δυνάμεις χιλιάδων περιοχών που εδρεύουν σε καθεμία από τις αποσχισθείσες γεωργιανές δημοκρατίες, οι οποίες εξαρτώνται από τη Ρωσία μετά τον ρωσο-γεωργιανό πόλεμο του 2008. Ένα αντίστοιχο μέγεθος εδρεύει στην Αρμενία, όπου η ρωσική στρατιωτική παρουσία έχει ενισχυθεί από τότε που η Μόσχα άρχισε να αναπτύσσει «δυνάμεις διασφάλισης της ειρήνης» για τη διαχείριση των συνεπειών του πρόσφατου πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Δεν είναι σαφές πόσοι Ρώσοι στρατιώτες επιχειρούν στη Συρία, όπου μπήκαν στον εμφύλιο πόλεμο, το 2015 στο πλευρό του στρατού του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι κομπασμοί του Πούτιν και του υπουργού Άμυνας του, Σεργκέι Σόιγκου, ότι χιλιάδες «εθελοντές» από τη Μέση Ανατολή θα συμμετείχαν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχουν επαληθευτεί. Την Παρασκευή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι 23.000 εθελοντές από «37 χώρες» που δεν κατονομάστηκαν, είχαν εκφράσει την προθυμία τους να πολεμήσουν, αλλά οι αυτονομιστές ηγέτες στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας αρνήθηκαν τη βοήθεια. Νωρίτερα αυτό το μήνα, μόνο τέσσερις χώρες - η Λευκορωσία, η Ερυθραία, η Βόρεια Κορέα και η Συρία - είχαν υποστηρίξει τη Ρωσία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ψηφίζοντας κατά της καταδίκης της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ 38 κράτη απείχαν.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal