Τη συνεργασία της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας σε εμπορικά και στρατιωτικά θέματα, συζήτησε, τηλεφωνικά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον βασιλιά Σαλμάν Μπεν Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κιρίλ Νμτίτριεφ, η Σαουδαραβική πετρελαϊκή κρατική εταιρεία Saudi Aramco θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με έναν από τους κύριους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρωσία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες εξέτασαν και τις προοπτικές «συντονισμού» των κινήσεών του στις παγκόσμιες αγορές υδρογονανθράκων.
Η Ρωσία και η Σαουδική είναι άλλωστε οι βασικοί συντελεστές μιας διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου. Επί τάπητος τέθηκε και η κατάσταση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή του Κόλπου.
Πέρυσι, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίλ αλ Φαλίχ είχε παραστεί στα εγκαίνια του εργοστασίου Yamal-LNG (το 50,1% ανήκει στην ρωσική Novatec, το 20% στην γαλλική Total, το 20% στην κινεζική CNPC και το 9,9% στην κινεζικό SRF).
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τότε στην Σαουδική Αραβία να αγοράσει ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο με τον Σαουδάραβα υπουργό να του απαντά τότε «γι΄ αυτό βρίσκομαι εδώ».
H Σαουδική Αραβία παράγει, ετησίως, 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που τα καταναλώνει όλα η ίδια.
Όπως όμως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, στο διάστημα των 10 προσεχών ετών προτίθεται να διπλασιάσει την παραγωγή της, ενώ διεξάγει συνομιλίες για να αγοράσει φυσικό αέριο από την Ρωσία και τις ΗΠΑ.
σχόλια