Έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε δήλωση της Σούζαν Σαράντον για τους Εβραίους, η ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη.
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η Σούζαν Σαράντον μετείχε σε συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων. Όταν της ζήτησαν να μιλήσει, είπε μεταξύ άλλων: «Πολλοί άνθρωποι φοβούνται αυτή την περίοδο επειδή είναι Εβραίοι και παίρνουν μια γεύση από το πώς είναι να είσαι Μουσουλμάνος σε αυτή τη χώρα».
Λίγα 24ωρα αργότερα, το πρακτορείο UTA- που εκπροσωπούσε την ηθοποιό από το 2014- διέκοψε τη συνεργασία μαζί της, ενώ η δήλωσή της προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.
Τώρα, με μια ανάρτηση στο Instagram, η Σούζαν Σαράντον χαρακτήρισε «φριχτό λάθος» αυτή την ατάκα της και ζήτησε συγγνώμη. Αναφερόμενη στην παρουσία της στη συγκέντρωση, σημείωσε πως συμμετείχε σε αυτή επειδή ήθελε να αναδείξει την επείγουσα ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και να κάνει μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός.
«Δεν σχεδίαζα να μιλήσω, αλλά με κάλεσαν στη σκηνή να πω λίγα λόγια. Σκοπεύοντας να εκφράσω την ανησυχία μου για την αύξηση των εγκλημάτων μίσους, είπα ότι οι Αμερικανοί Εβραίοι, ως οι στόχοι του αυξανόμενου αντισημιτικού μίσους, “παίρνουν μία γεύση του πώς είναι να είσαι μουσουλμάνος σε αυτή τη χώρα”. Αυτή η διατύπωση ήταν ένα φριχτό λάθος, καθώς υπονοεί ότι μέχρι πρόσφατα οι Εβραίοι δεν γνώριζαν από διώξεις, ενώ η αλήθεια είναι το αντίθετο», έγραψε η Σούζαν Σαράντον.
«Όπως όλοι γνωρίζουμε, από τους αιώνες καταπίεσης και γενοκτονίας στην Ευρώπη, έως τους πυροβολισμούς στο Tree of Life στο Πίτσμπουργκ (σ.σ. συναγωγή που δέχθηκε επίθεση το 2018), οι Εβραίοι γνωρίζουν εδώ και καιρό από διακρίσεις και θρησκευτική βία, που συνεχίζονται έως σήμερα», συνέχισε στην ανάρτησή της η ηθοποιός.
Η Σούζαν Σαράντον τόνισε πως λυπάται βαθιά επειδή «υποβάθμισα αυτή την πραγματικότητα και πλήγωσα ανθρώπους με αυτό το σχόλιο». Πρόθεσή της, συμπλήρωσε ήταν «να δείξω αλληλεγγύη στη μάχη ενάντια σε κάθε μορφή μισαλλοδοξίας και ζητώ συγγνώμη που απέτυχα να το κάνω».
Καταλήγοντας, η ηθοποιός έγραψε ότι θα παραμείνει αφοσιωμένη στην ειρήνη, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και τη συμπόνοια για όλους τους ανθρώπους. «Ελπίζω ότι μπορούμε να συναντηθούμε με αγάπη και προθυμία για διάλογο, ιδιαίτερα με εκείνους με τους οποίους διαφωνούμε», έγραψε κλείνοντας.