Αποφέρουν στη νοτιοκορεατική οικονομία κέρδη δισεκατομμυρίων ενώ έχουν συνδράμει στην ανάδειξη της χώρας τους σε πολιτιστική υπερδύναμη. Ωστόσο, οι Jin, Jimin, V, RM, J-Hope, Suga και Jungkook, οι επτά του υπέρ-δημοφιλούς συγκροτήματος της K-pop, BTS ήρθε η ώρα να πάνε στρατό. Κι αυτό δεν έχει γίνει μόνο θέμα δημόσιας συζήτησης, αλλά έχει διχάζει τη Νότια Κορέα.
Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου, η χώρα βρίσκεται σε μια διαρκή αντιπαράθεση για το αν πρέπει κάποιος ή όλοι τους να εξαιρεθούν από τη στρατιωτική θητεία.
Και παρότι ο θαυμασμός για το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο είναι τεράστιος μεταξύ των Νοτιοκορεατών, οι πολίτες μοιάζουν αναποφάσιστοι για το σχέδιο -που αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί από την ολομέλεια της Βουλής- που θα επιτρέπει την αποχή για σχεδόν δύο χρόνια από το στρατό των μελών του συγκροτήματος, χάρη στην τεράστια συμβολή τους λόγω της παγκόσμιας φήμης τους.
Το βραβευμένο συγκρότημα που έχει πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, βρίσκεται στο επίκεντρο ενδεχόμενης εξαίρεσης από το στρατό, από το 2020, όταν έγιναν η πρώτη μπάντα της K-pop που έφτασε το νο.1 των αμερικανικών charts με το τραγούδι τους Dynamite.
Φέτος, ο Μουν Τζάε-ιν -απερχόμενος από τον Μπλε Οίκο- ευχαρίστησε τους περφόρμερ για την ανάδειξη της K-pop στον κόσμο, ενώ η Εθνοσυνέλευση πέρασε νόμο ο οποίος επιτρέπει στους ποπ σταρ να παίρνουν μετάθεση έως τα 30 χρόνια, με την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού.
Στη Νότια Κορέα, «όλοι οι αρτιμελείς άνδρες ηλικίας από 18 έως 28 υποχρεούνται να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία τουλάχιστον 18 μηνών προς υπεράσπιση της χώρας τους έναντι των απειλών της Βόρειας Κορέας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς, το μομέντουμ για μια αλλαγή που αναγνωρίζει την τεράστια συμβολή αθλητών, Ολυμπιονικών και ποπ σταρ, μεγαλώνει. Μόνο οι BTS αποφέρουν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην νοτιοκορεατική οικονομία, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Hyundai.
Η Νότια Κορέα, που πρακτικά βρίσκεται ακόμη σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, δεν βλέπει θετικά όσους προσπαθούν να γλιτώσουν τη θητεία τους, έχοντας επιβάλλει απελάσεις και απαγόρευση εισόδου στη χώρα.
Ενώ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Νοτιοκορεάτες υποστηρίζουν μια εναλλακτική λύση για την υποχρεωτική θητεία. Ωστόσο, κάποιοι εκφράζουν φόβους πως, χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο, μια αλλαγή στο νόμο μπορεί να γίνει πεδίο εκμετάλλευσης από άτομα που δεν αξίζουν αυτή την εξαίρεση.
Με πληροφορίες από Guardian