Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την οικονομία επισκιάζεται από τη «φλεγόμενη» Μέση Ανατολή

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την οικονομία επισκιάζεται από τη «φλεγόμενη» Μέση Ανατολή Facebook Twitter
0

Οι ηγέτες των «27» της ΕΕ προσέρχονται σήμερα και αύριο σε μια σύνοδο κορυφής που αρχικά θα είχε επίκεντρο την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα του μπλοκ, ωστόσο η επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να μονοπωλήσουν σχεδόν τις συζητήσεις.  

Οι ανησυχίες για πλήρη «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή υποβόσκουν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και κλιμακώθηκαν δραματικά μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, σκοτώνοντας επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Σε αντίποινα, η Τεχεράνη εξαπέλυσε την πρώτη της επίθεση σε ισραηλινό έδαφος με τουλάχιστον 350 drones, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους cruıse, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αναχαιτίστηκε από το Ισραήλ. Η ιρανική επίθεση του Σαββάτου άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στον μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο μεταξύ Ιράν - Ισραήλ, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να προαναγγέλλουν αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, καλώντας ταυτόχρονα το Τελ Αβίβ να αποφύγει μια νέα επίθεση που θα πυροδοτήσεις νέες εντάσεις στην περιοχή. 

Σήμερα, η πρώτη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσει στις 19:00, ώρα Ελλάδας. Μετά την καθιερωμένη συζήτηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν, κατά τη διάρκεια του δείπνου, όλα τα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική.

Σε ό,τι αφορά την κρίση Ιράν-Ισραήλ, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, επαναλαμβάνουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς τον ισραηλινό λαό και τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ και την περιφερειακή σταθερότητα. Οι «27» ηγέτες αναμένεται να καλέσουν το Ιράν και τους «δορυφόρους» του να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις. Οι «27» προτρέπουν, επίσης, όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να απόσχουν από κάθε ενέργεια ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή. Επίσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν, ιδίως σε σχέση με τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και τους πυραύλους.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός», ώστε να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη και να απελευθερωθούν άμεσα οι όμηροι.

Ο τρίτος άξονας συζήτησης είναι η παρατεταμένη κρίση στο Λίβανο που αφορά την πολιτική και οικονομική αστάθεια, τις συνθήκες ανασφάλειας και τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων που φιλοξενεί από τις γειτονικές χώρες. Τη στιγμή που η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντική εισροή Σύρων προσφύγων από το Λίβανο, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ προς το Λίβανο, ιδίως ως προς τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους. «Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, ιδίως στον Λίβανο», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων.

Με παρέμβαση Ζελένσκι η έναρξη των εργασιών της συνόδου των «27»

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παρέμβαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο οποίος αναμένεται να κάνει έκκληση για την υποστήριξη του Κιέβου, κυρίως με αντιαεροπορικά μέσα και πυραύλους Patriot.

Στη συνέχεια, η συζήτηση των ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία θα επικεντρωθεί στην κρίσιμη κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο και στις προσπάθειες να υποστηριχθούν αφενός η άμυνα της χώρας κυρίως με αντιαεροπορικά μέσα και αφετέρου οι ενεργειακές υποδομές της που έχουν υποστεί καταστροφές από τις συνεχιζόμενες αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων υπογραμμίζεται η ανάγκη να παρασχεθούν στην Ουκρανία ενεργειακές γεννήτριες και μετασχηματιστές, καθώς και η ανάγκη «να παρασχεθούν επειγόντως μέσα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία και να επιταχυνθεί και να ενταθεί η παροχή όλης της απαραίτητης στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών πυροβολικού και των πυραύλων». Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για περαιτέρω πρόοδο και ταχεία κατάληξη στη διαδικασία χρησιμοποίησης των κερδών από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην ΕΕ, προς όφελος της Ουκρανίας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών και οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας

Το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Αναμένεται να γίνει μια στρατηγική συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, βάσει της έκθεσης Μπορέλ (Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ) που παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβρη.

«Η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία», αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό πάντως τίθεται στο πλαίσιο προηγουμένων συμπερασμάτων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και υπό αιρεσιμότητα, δηλαδή με τρόπο «σταδιακό αναλογικό και αναστρέψιμο».

Οι «27» θα υπενθυμίσουν ταυτόχρονα ότι η ΕΕ δίνει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, κάτι το οποίο θα διευκόλυνε την προσέγγιση και τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

Σε δεύτερη μοίρα οικονομία και ανταγωνιστικότητα της ΕΕ

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής είναι αφιερωμένη στο θέμα της οικονομίας και συγκεκριμένα στη νέα ευρωπαϊκή συμφωνία ανταγωνιστικότητας. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10.30 π.μ., ώρα Ελλάδας, με την παρουσίαση στους ευρωπαίους ηγέτες της έκθεσης για την ενιαία αγορά που έχει προετοιμάσει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

Πρόκειται για ένα έγγραφο περίπου 150 σελίδων, το οποίο τονίζει τη σημασία των ιδίων πόρων στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς και για χρηματοδότηση πανευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και επενδύσεων. Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν με την ιδέα της έναρξης μιας «νέας ευρωπαϊκής συμφωνίας ανταγωνιστικότητας», μια πρωτοβουλία την οποία αναμένεται να ζητήσουν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την άλλη πλευρά, οι «27» είναι διχασμένοι ως προς το ενδεχόμενο κοινού δανεισμού για να καλυφθούν οι αμυντικές ανάγκες της ΕΕ και γενικότερα ως προς το ύψος της απαιτούμενης χρηματοδότησης για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Κάποια κράτη-μέλη ζητούν τεράστιες επενδύσεις προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά «να εξακριβωθεί αν γίνεται γενοκτονία» στη Γάζα

Διεθνή / Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά «να εξακριβωθεί αν γίνεται γενοκτονία» στη Γάζα

Σε αποσπάσματα από το νέου του βιβλίο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Ποντίφικας ζητά να γίνει «προσεκτική έρευνα» στο κατά πόσο όσα συμβαίνουν στη Γάζα μπορούν να χαρακτηριστούν γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
Diddy: Από τη φυλακή, διοργανώνει καμπάνια στήριξης του στα social media

Διεθνή / Diddy: Διοργανώνει καμπάνια στήριξης του στα social media μέσα από τη φυλακή

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο άλλοτε μεγιστάνας της ραπ έχει ζητήσει από την οικογένεια του να δημιουργήσει «αφηγήματα» υποστηρικτικά προς τον ίδιο, αλλά και να επηρεάσει υποψήφιους μάρτυρες στη δίκη του
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ ζητά εργαζόμενους με «εξαιρετικά υψηλό IQ» για το DOGE, αλλά μπορεί και να μην πληρώνονται

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ζητά εργαζόμενους με «εξαιρετικά υψηλό IQ» για το DOGE, αλλά μπορεί και να μην πληρώνονται

Η έναρξη της στρατολόγησης από το DOGE δημιούργησε αντιδράσεις, καθώς αρχικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία μόνο μέσω premium λογαριασμού στο X
LIFO NEWSROOM
«Καμπανάκι» από τον Σι Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν – «Δεν πρέπει να ξεπεράσετε την κόκκινη γραμμή όσον αφορά την Ταϊβάν»

Διεθνή / «Καμπανάκι» από τον Σι Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν – «Δεν πρέπει να ξεπεράσετε την κόκκινη γραμμή όσον αφορά την Ταϊβάν»

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει ενισχύσει τη στρατιωτική και διπλωματική πίεση στην Ταϊβάν, με σχεδόν καθημερινές αποστολές στρατιωτικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων γύρω από το νησί
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ επιλέγει τον Κρις Ράιτ για Υπουργό Ενέργειας – Ένθερμος υποστηρικτής των ορυκτών καυσίμων

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τον Κρις Ράιτ για υπουργό Ενέργειας – Ένθερμος υποστηρικτής των ορυκτών καυσίμων

Ο Ράιτ έχει εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή του στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χαρακτηρίζοντας τους σχετικούς ακτιβιστές «κινδυνολόγους» και τις πολιτικές για την υπερθέρμανση του πλανήτη «προσπάθειες σοβιετικού τύπου»
LIFO NEWSROOM