Η Υπάτη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει τον νόμο για την τιμωρία της ομοφυλοφιλίας στο Μπρουνέι

Η Υπάτη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει τον νόμο για την τιμωρία της ομοφυλοφιλίας στο Μπρουνέι Facebook Twitter
EPA
0

Στην καταγγελία του νόμου για την τιμωρία της ομοφυλοφιλίας και της μοιχείας του Μπρουνέι προχώρησε η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Ο νέος νόμος του Μπρουνέι που εισάγει την θανατική ποινή, δια λιθοβολισμού, για την τιμωρία της ομοφυλοφιλίας ή της μοιχείας, επικαλούμενος το ισλαμικό δίκαιο, προβλέπει «βάρβαρες και απάνθρωπες ποινές», καταγγέλλει ο ΟΗΕ.

Η τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 3 Απριλίου στην πλούσια σε πετρέλαιο μικροσκοπική αυτή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, «ενσωματώνει στη νομοθεσία βάρβαρες και απάνθρωπες ποινές που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του σχετικού με τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνούς δικαίου, ανάμεσά τους και τον θάνατο δια λιθοβολισμού».

Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Βρετανός μουσικός Ελτον Τζον καλούν σε μποϊκοτάζ εννέα ξενοδοχείων που συνδέονται με τον σουλτάνο του Μπρουνέι.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο νέος νόμος του Μπρουνέι προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής για πληθώρα παραβιάσεων όπως ο βιασμός, η μοιχεία, οι εξωσυζυγικές σεξουαλικές σχέσεις για τους μουσουλμάνους, η εξύβριση ή η προσβολή του προφήτη Μωάμεθ.

Εισάγει επίσης την δημόσια μαστίγωση ως τιμωρία για την άμβλωση και τον ακρωτηριασμό για την κλοπή. Ποινικοποιεί επίσης την έκθεση μουσουλμανόπαιδων σε θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές κάθε άλλης θρησκείας πλην του ισλάμ.

«Καλώ την κυβέρνηση να αποτρέψει την εφαρμογή του νέου δρακόντειου ποινικού κώδικα, ο οποίος, αν τεθεί σε ισχύ, θα σημάνει σοβαρή οπισθοδρόμηση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Μπρουνέι, δηλώνει σε ανακοίνωση η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Το βασίλειο της Ασίας αποφάσισε την σκληρή εφαρμογής τη νομοθεσίας της σαρία και από τις 3 Απριλίου, τα άτομα που θα κρίνονται ένοχα για τα παραπάνω «αδικήματα», θα αντιμετωπίζουν το νέο ποινικό κώδικα, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τον ακρωτηριασμό ενός χεριού και ενός ποδιού για το έγκλημα της κλοπής. Οι ποινές θα επιβάλλονται με μάρτυρες μια ομάδα Μουσουλμάνων.


Η θανατική ποινή περιλαμβάνεται στην νομοθεσία του Μπρουνέι, όμως η τελευταία εκτέλεση ανέρχεται στο 1957, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Ζητώ από το Μπρουνέι να διατηρήσει το ντε φάκτο μορατόριο για την εφαρμογή της θανατικής ποινής», επιμένει στην ανακοίνωσή της η Μισέλ Μπατσελέτ και τονίζει ότι οι διεθνείς νόμοι και κανόνες οι σχετικοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στην εφαρμογή της θανατικής ποινής, που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί παρά σε περίπτωση δολοφονίας ή ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και έπειτα από δίκη που διεξάγεται με απόλυτη τήρηση της διαδικασίας.

«Στην πραγματικότητα, καμία δικαστική εξουσία στον κόσμο δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι είναι απαλλαγμένη από σφάλματα και τα γεγονότα δείχνουν ότι η θανατική ποινή εφαρμόζεται σε ήδη ευάλωτα πρόσωπα, με αυξημένο κίνδυνο δικαστικών σφαλμάτων», αναφέρει η Μισέλ Μπατσελέτ.


Η Διεθνής Αμνηστία παρότρυνε το Μπρουνέι να «σταματήσει αμέσως» την εφαρμογή των νέων κυρώσεων, και δήλωσε ότι είναι «απολύτως λανθασμένες».

«Η νομιμοποίηση τέτοιων σκληρών και απάνθρωπων κυρώσεων είναι φρικτή από μόνη της», δήλωσε η Rachel Chhoa-Howard, ερευνητή της Διεθνούς Αμνηστίας Μπρουνέι, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα πιθανά αδικήματα «δεν πρέπει να θεωρούνται καν εγκλήματα, ειδικά μεταξύ ενηλίκων του ίδιου φύλου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ