Οργή για το Μπρουνέι - Θανατική ποινή με λιθοβολισμό για το ομοφυλοφιλικό σεξ και την μοιχεία

Οργή για το Μπρουνέι - Θανατική ποινή με λιθοβολισμό για το ομοφυλοφιλικό σεξ και την μοιχεία Facebook Twitter
O σκληρός Σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ αποφάσισε να θανατώνονται μοιχοί και ομοφυλόφιλοι
6

Οργή προκαλεί η απόφαση του Μπρουνέι να επιβάλει θανατική ποινή με λιθοβολισμό ως τιμωρία για την ομοφυλοφυλία και την μοιχεία.

Το βασίλειο της Ασίας αποφάσισε την σκληρή εφαρμογής τη νομοθεσίας της σαρία και από τις 3 Απριλίου, τα άτομα που θα κρίνονται ένοχα για τα παραπάνω «αδικήματα», θα αντιμετωπίζουν το νέο ποινικό κώδικα, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τον ακρωτηριασμό ενός χεριού και ενός ποδιού για το έγκλημα της κλοπής. Οι ποινές θα επιβάλλονται με μάρτυρες μια ομάδα Μουσουλμάνων.

Το Μπρουνέι, το οποίο έχει υιοθετήσει μια πιο συντηρητική μορφή του Ισλάμ τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε για πρώτη φορά το 2014 την πρόθεσή του να εισαγάγει το δίκαιο της σαρία, το ισλαμικό νομικό σύστημα που επιβάλλει αυστηρές και συχνά βάρβαρες σωματικές τιμωρίες.

Πρόκειται για οδηγία του Χασανάλ Μπολκιάχ, του σουλτάνου του Μπρουνέι, ο οποίος είναι ένας από τους πλουσιότερους ηγέτες του κόσμου με προσωπική περιουσία περίπου 20 δισ. δολάρια ο οποίος είναι στο θρόνο από το 1967.

Το αλκοόλ απαγορεύεται ήδη στο Μπρουνέι και υπάρχουν πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για την γέννηση παιδιών εκτός γάμου και όσους δεν προσεύχονται τις Παρασκευές.

Ωστόσο, η έντονη διεθνής αντίδραση ενάντια στο Μπρουνέι, επιβράδυνε την πλήρη εφαρμογή του σκληρού νόμου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το Μπρουνέι ήταν μια βρετανική αποικία μέχρι το 1984 και οι δύο χώρες εξακολουθούν να απολαμβάνουν ισχυρούς δεσμούς. Η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη στο Μπρουνέι από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία, αλλά σύμφωνα με τους νέους νόμους τιμωρείται πλέον με θάνατο και όχι φυλάκιση. Η θανατική ποινή θα ισχύει και για το σοδομισμό, τη μοιχεία και τον βιασμό.

Η ανακοίνωση ότι ο νόμος της σαρία θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη εβδομάδα, ειδικά με στόχο την ομοφυλοφιλική κοινότητα, αντιμετωπίζεται με τρόμο από ομάδες ακτιβιστών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία παρότρυνε το Μπρουνέι να «σταματήσει αμέσως» την εφαρμογή των νέων κυρώσεων, και δήλωσε ότι είναι «απολύτως λανθασμένες».

«Η νομιμοποίηση τέτοιων σκληρών και απάνθρωπων κυρώσεων είναι φρικτή από μόνη της», δήλωσε η Rachel Chhoa-Howard, ερευνητή της Διεθνούς Αμνηστίας Μπρουνέι, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα πιθανά αδικήματα «δεν πρέπει να θεωρούνται καν εγκλήματα, ειδικά μεταξύ ενηλίκων του ίδιου φύλου».

Ο νόμος της σαρία θα ισχύει μόνο για μουσουλμάνους, οι οποίοι αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού.

Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο

LiFO politics / «Η Γερμανία δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται»

Ο δημοσιογράφος του γερμανόφωνου Τύπου, Φέρρυ Μπατζόγλου, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, για τον σχηματισμό της οποίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα –το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές– και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ