Δικαστήριο στην Ιαπωνία έκρινε τρεις πρώην στρατιώτες ένοχους για σεξουαλική επίθεση εις βάρος γυναίκας συναδέλφου τους. Η καταδικαστική απόφαση του ιαπωνικού δικαστηρίου για τους τρεις άνδρες, που κατηγορούνταν για σεξουαλική επίθεση, θεωρείται σπάνια νίκη για τις επιζήσασες ανάλογων περιστατικών και πρόκληση για τα ταμπού γύρω από την κακοποίηση.
Το περιφερειακό δικαστήριο της Φουκουσίμα καταδίκασε τους Shutaro Shibuya, Akito Sekine και Yusuke Kimezawa σε φυλάκιση δύο ετών με τετραετή αναστολή, για «εξαναγκαστική ασέλγεια» σε βάρος της Rina Gonoi κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής άσκησης το 2021.
Η 24χρονη Gonoi, μέλος τότε των ιαπωνικών δυνάμεων αυτοάμυνας (SDF), είχε κάνει το ασυνήθιστο βήμα να κυνηγήσει τους κακοποιητές της δικαστικά, προκαλώντας διεθνή πρωτοσέλιδα αφού μίλησε για την επίθεση σε μια ανάρτηση στο YouTube πέρυσι. Η Gonoi δήλωσε ότι οι τρεις άνδρες, ηλικίας γύρω στα 30, χρησιμοποίησαν τεχνικές πολεμικών τεχνών για να την καθηλώσουν σε ένα κρεβάτι, πριν την αναγκάσουν να ανοίξει τα πόδια της και, ένας προς έναν, πίεσαν επανειλημμένα τον καβάλο τους πάνω της για να προσομοιώσουν μια σεξουαλική πράξη, ενώ οι άλλοι παρακολουθούσαν και γελούσαν.
Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι οι πράξεις τους ισοδυναμούσαν με σεξουαλική επίθεση και δήλωσαν ότι της ζήτησαν συγγνώμη πριν τους επιβληθεί ατιμωτική απόλυση, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης.
Η Gonoi, η οποία δήλωσε ότι είχε υποστεί συνεχή παρενόχληση μετά την κατάταξή της το 2020, διαμαρτυρήθηκε στους ανωτέρους της αμέσως μετά το περιστατικό τον Αύγουστο του 2021, αλλά αποφάσισε να αποχωρήσει από τις SDF τον Ιούνιο του περασμένου έτους, αφού δεν ελήφθησαν μέτρα.
Το υπουργείο Άμυνας ζήτησε συγγνώμη αφότου ο κοπέλα δημοσιοποίησε την σεξουαλική επίθεση και δήλωσε ότι αποστράτευσε πέντε άνδρες που συνδέονται με αυτήν και έθεσε υπό πειθαρχική δίωξη άλλους τέσσερις.
1.400 περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης, παρενόχλησης και εκφοβισμού
Μια έρευνα του υπουργείου Άμυνας, που προκλήθηκε από την υπόθεση της Gonoi αποκάλυψε περίπου 1.400 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού με στόχο γυναίκες και άνδρες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είχαν αναφερθεί. Τον Ιούνιο, η Ιαπωνία ψήφισε νομοθεσία που επαναπροσδιορίζει το αδίκημα του βιασμού, και σε αυτήν προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατάργηση της απαίτησης οι επιζήσασες ή επιζήσαντες να αποδεικνύουν ότι προσπάθησαν να αντισταθούν στον επιτιθέμενο.
Η απόφαση της Gonoi να δημοσιοποιήσει τις κατηγορίες της συγκέντρωσε την προσοχή στην ανδροκρατούμενη Ιαπωνία, όπου η ομιλία κατά της σεξουαλικής βίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό ταμπού . Τον Νοέμβριο, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο του BBC με τις 100 «σημαίνουσες γυναίκες που αποτελούν έμπνευση» για το 2023 και αναφέρθηκε και στον κατάλογο «100 Next» του περιοδικού Time.
.
Mε πληροφορίες από Guardian
-Εάν είστε επιζώσα βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή trafficking ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο sos15900@isotita.gr