Ικανοποίηση ΕΕ για τη διάσκεψη κορυφής- Ερντογάν: Η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό συνταγματικό κράτος

Ικανοποίηση ΕΕ για τη διάσκεψη κορυφής- Ερντογάν: Η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό συνταγματικό κράτος Facebook Twitter
1

Στη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη βουλγαρική πόλη της Βάρνας της Μαύρης Θάλασσας, και οι δύο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε σημαντικά θέματα, εκτιμά η γερμανική FAZ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τούσκ είπε, μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Επέκρινε επίσης την κράτηση πολιτών της ΕΕ στη χώρα και τον Τουρκικό αποκλεισμό θαλάσσιων οικοπέδων στην Κύπρο. Ανέφερε ακόμη την ανησυχία της ΕΕ για την τουρκική στρατιωτική δράση στη Συρία.

Ωστόσο, ο Ερντογάν εμφανιστηκε αισιόδοξος ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα μπορούσαν να βελτιωθούν ξανά. «Ελπίζουμε ότι έχουμε αφήσει το δύσκολο χρόνο πίσω στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Ερντογάν τόνισε ότι από το 1963 η Τουρκία επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ και εξακολουθεί να είναι υποψήφια χώρα.

Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ταχείας αντιμετώπισης του θέματος της τελωνειακής ένωσης της Άγκυρας με την ΕΕ, εξαιρώντας πολιτικές πτυχές. Επισημαίνει ότι τον Φεβρουάριο η κυβέρνησή του υπέβαλε προτάσεις στην ΕΕ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να εκπληρώσει τις συνθήκες για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα, είπε.

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι: «Η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, σέβεται ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα» Αμφισβήτησε μάλιστα τον τουρκικό αποκλεισμό θαλάσσιων οικοπέδων στην Κύπρο, λέγοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Λίγο μετά τη συνάντηση Τουσκ-Γιούνκερ-Ερντογάν ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίαζαν πως «Η Βάρνα άνοιξε δρόμους στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας». 

Παρά τους φόβους ότι η Σύνοδος της Βάρνας θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε αγώνα μποξ ανάμεσα στην ΕΕ και τον Τούρκο Πρόεδρο, ευρωπαϊκές πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματά της.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών απεφεύχθησαν υψηλοί τόνοι και εντάσεις και υπήρξε συνεννόηση στα τρία βασικά πεδία στα οποία απαιτείται η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας: το μεταναστευτικό, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην ενέργεια.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Τουρκίας κράτησε σχετικώς μετριοπαθή στάση, ήταν «ανοιχτός» και καθόλου αδιάλλακτος, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν ζήτησε την κατανόηση των ευρωπαίων σε αυτήν που ο ίδιος παρουσιάζει ως «μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Εξάλλου, σε σχέση με τις κυπριακές και τις ελληνικές επιδιώξεις κι ειδικότερα στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η ευρωπαϊκή υποστήριξη ήταν ισχυρή, σχολίαζαν ευρωπαϊκές πηγές, κάτι το οποίο ήταν ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με τις δηλώσεις των Γιούνκερ, Τουσκ και Μπορίσοφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια