«Η υπεράσπιση της Πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή» είπε κατά την 11λεπτη ομιλία του ο Ρώσος Προέδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία.
Σε μία μία μεγαλειώδη παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» και σε μία απόπειρα επίδειξης δύναμης από τον Ρώσο Πρόεδρο, εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία, τμήματα του ρωσικού στρατού παρέλασαν σε απόλυτη πειθαρχία μπροστά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και δίπλα από την προτομή του Βλαντίμιρ Λένιν.
Ακολούθησαν τα μηχανοκίνητα τμήματα και μονάδες από τα πυραυλικά συστήματα. Σε περίοπτη θέση το σφυροδρέπανο, σύμβολο της πρώην κομμουνιστικής ΕΣΣΔ.
Η μεγαλειώδης παρέλαση ολοκληρώθηκε χωρίς να εμφανιστεί το «Ιλιούσιν της συντέλειας», όπως αποκαλείται το αεροσκάφος που εμφανίστηκε στις πρόβες, θυμίζοντας ότι υπάρχει «ιπτάμενο Κρεμλίνο» σε περίπτωση πυρηνικής απειλής.
Οι ρωσικές αρχές απέδωσαν στη συννεφιά που επικρατούσε στη Μόσχα την απουσία και μαχητικών πέμπτης γενιάς που θα πετούσαν πάνω από την Κόκκινη Πλατεία σε σχηματισμό «Ζ» κι έτσι τα άρματα μάχης T-34 είχαν την τιμητική τους μαζί με τους διηπειρωτικούς πυραύλους.
Επανεμφάνιση και για τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος έδωσε το έναυσμα με την εμφάνισή του όρθιος σε κάμπριο όχημα.
Σήμερα, 9η Μαΐου είναι η 75η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ο Πούτιν απευθύνθηκε στους χιλιάδες Ρώσους που παρέλασαν σήμερα στην Κόκκινο Πλατεία σηματοδοτώντας το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το τέλος του Ναζισμού στην Ευρώπη.
Επικαλέστηκε τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να παροτρύνει τον στρατό του να νικήσει στην Ουκρανία, αλλά αναγνώρισε το κόστος σε ζωές Ρώσων και δεσμεύθηκε να βοηθήσει τις οικογένειες των στρατιωτών που χάθηκαν.
Δεν υπήρξε καμία αναφορά στην αιματηρή μάχη για τη Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί υπερασπιστές που έχουν οχυρωθεί στα ερείπια της χαλυβουργίας Αζοφστάλ συνεχίζουν να αψηφούν την επίθεση της Ρωσίας.
Απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία για την 77η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Πούτιν καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας και επανέλαβε γνωστά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την εισβολή του: ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας.
«Δημιουργούνταν μια απειλή απολύτως απαράδεκτη απευθείας στα σύνορά μας», δήλωσε, κατηγορώντας για άλλη μια φορά τη γειτονική χώρα για νεοναζισμό και χαρακτηρίζοντας τη ρωσική επίθεση «μοναδική σωστή απόφαση».