Δικαστήριο στην Ινδία έκρινε ότι η χρήση χιτζάμπ δεν αποτελεί ουσιαστική αρχή του Ισλάμ, απαντώντας στην απαίτηση μουσουλμάνων φοιτητών για να φορούν τη μαντίλα στα κολέγια της Καρνατάκα, στη νότια Ινδία.
Στο ανώτατο δικαστήριο της Καρνατάκα, έγινε ακρόαση των αιτημάτων των φοιτητριών, οι οποίες αναγκάστηκαν να σταματήσουν να πηγαίνουν στο κυβερνητικό κολέγιο στο Udupi, τον Ιανουάριο, επειδή φορούσαν χιτζάμπ. Μουσουλμάνες φοιτήτριες υποστήριξαν ότι παραβιάζεται το δικαίωμά τους στην ανεξιθρησκεία.
Οι διευθυντές των κολεγίων επιχειρηματολόγησαν ότι η χιτζάμπ ήταν αντίθετή με τους κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους οι φοιτητές και οι φοιτήτριες επιβάλλεται να φορούν στολές. Όταν οι διευθυντές αρνήθηκαν να υποχωρήσουν, μια ομάδα φοιτητών προσέφυγε στο δικαστήριο.
Φοβούμενη αναταραχή για την απόφαση, η πολιτειακή κυβέρνηση, που διευθύνεται από το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα Bharatiya Janata (BJP), απαγόρευσε τις μεγάλες συγκεντρώσεις αυτή την εβδομάδα.
Οι αρχές του κολεγίου είχαν την στήριξη της πολιτειακής κυβέρνησης, η οποία υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η χιτζάμπ δεν είναι βασική θρησκευτική πρακτική του Ισλάμ και η απαγόρευσή της στις τάξεις δεν παραβιάζει τη συνταγματική εγγύηση της θρησκευτικής ελευθερίας. Οι μαθητές υποστήριξαν το αντίθετο, ωστόσο. Είπαν ότι το σύνταγμα τους εγγυόταν το δικαίωμα να ασκούν την πίστη τους και το Ισλάμ απαιτούσε να φορούν χιτζάμπ.
Σε ολόκληρη την πολιτεία, η διαμάχη πυροδότησε διαμαρτυρίες και βία. Σε αντίποινα, δεξιές ινδουιστικές ομάδες απαίτησαν το δικαίωμα να φορούν το χαρακτηριστικό βαθυκίτρινο κασκόλ στην τάξη, στην περίπτωση που επιτραπεί το χιτζάμπ. Το κασκόλ αυτό είναι το χρώμα του Ινδουισμού και συνδέεται με το BJP.
Ο Mukhtar Abbas Naqvi, ομοσπονδιακός υπουργός μειονοτήτων του BJP, χαιρέτισε την απόφαση. «Οι μουσουλμάνες μπορούν να φορούν χιτζάμπ όπου θέλουν –στην αγορά, στα καταστήματα, στο δρόμο, στα ιδιωτικά κολέγια– αλλά τα κυβερνητικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν τον δικό τους κώδικα ενδυμασίας και αυτός πρέπει να ακολουθείται», είπε.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση από τους μουσουλμάνους φοιτητές που οδήγησαν το θέμα στα δικαστήρια. Αναμένεται ωστόσο, να ασκήσουν έφεση.
Η απόφαση αυτή όμως είναι ένα μόνο μέρος της συζήτησης που μαίνεται στην Ινδία εδώ και εβδομάδες. Κάποιοι φοβούνται ότι η απαγόρευση του χιτζάμπ θα αναγκάσει τις μουσουλμάνες να να μείνουν στο σπίτι, και να απέχουν από την ανώτερη εκπαίδευση.
Σε μια πολυθρησκευτική κοινωνία όπως η Ινδία, οι άνθρωποι κάθε πίστης υποστηρίζουν ότι είναι αβάσιμο να απαγορευτεί το χιτζάμπ ενώ πολλοί φοβούνται ότι αυτή είναι μία ακόμα κίνηση του κυβερνώντος κόμματος να επιβάλει την ινδουιστική πλειοψηφική ατζέντα του στις μειονότητες, στερώντας τους το δικαίωμά τους στη θρησκεία και την ελευθερία της επιλογής.
Με πληροφορίες του Guardian