Ινδοί αγρότες σταμάτησαν τις διαδηλώσεις τους σήμερα μετά από έναν ολόκληρο χρόνο και αφού η κυβέρνηση αποδέχθηκε μια σειρά από αιτήματά τους.
Μεταξύ αυτών ήταν και η διαβεβαίωση για την εξέταση εγγυημένων τιμών για όλα τα προϊόντα, αντί μόνο για το ρύζι και το σιτάρι, σύμφωνα με τους επικεφαλής των συνδικάτων.
Η απόφαση ακολούθησε μετά την ανακοίνωση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι τον περασμένο μήνα ότι θα καταργήσει τρεις νόμους για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, επιδιώκοντας να τερματίσει τη μακρά διαμαρτυρία των αγροτών.
«Λάβαμε μια επιστολή από την κυβέρνηση η οποία αποδέχτηκε τα αιτήματά μας», δήλωσε ο Balbir Singh Rajewal, επικεφαλής αγροτικών συνδικάτων.
Οι επικεφαλής των αγροτών θα συναντηθούν στις 15 Ιανουαρίου για να εξετάσουν την πρόοδο σχετικά με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, είπε ο Rajewal σε συνέντευξη Τύπου.
«Θα συνεχίσουμε τις διαμαρτυρίες μας εάν η κυβέρνηση δεν πραγματοποιήσει όσα μας εγγυήθηκε», δήλωσαν ηγέτες αγροτικών συνδικάτων.
Η κυβέρνηση θα συγκροτήσει μία ομάδα από αγρότες και κυβερνητικούς αξιωματούχους προκειμένου να βρει τρόπους να διασφαλίσει τις Ελάχιστες Τιμές Υποστήριξης (MSP), όπως ονομάζονται οι εγγυημένες τιμές, για όλα τα αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με επιστολή που επικαλείται το Reuters.
Η κυβέρνηση αγοράζει τώρα κυρίως ρύζι και σιτάρι σε τέτοιες εγγυημένες τιμές, ωφελώντας μόλις το 6% των εκατομμυρίων αγροτών της Ινδίας.
Τα εκκρεμή αιτήματα των αγροτών περιελάμβαναν την απόσυρση καταγγελιών κατά των διαμαρτυρόμενων καλλιεργητών και αποζημίωση για τις οικογένειες όσων πέθαναν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Οι αγρότες είχαν επίσης ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει ένα σχέδιο προτεινόμενου λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο φοβούνταν ότι θα οδηγούσε σε απόσυρση του δικαιώματός τους για δωρεάν ή επιδοτούμενη ενέργεια, που χρησιμοποιείται κυρίως για άρδευση.
Οι καλλιεργητές είχαν επίσης ζητήσει την κατάργηση των προστίμων και άλλων κυρώσεων για την καύση των απορριμμάτων των καλλιεργειών τους, μια σημαντική πηγή ρύπανσης, ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι δεν θα θεωρηθούν ποινικά υπεύθυνοι για την καύση των φυτικών απορριμμάτων.
Ενώ η υποχώρηση του Μόντι ενθουσίασε τους αγρότες, οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η κατάργηση των νόμων που στοχεύουν στην απορρύθμιση των αγορών προϊόντων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα και θα επιβαρύνει την κυβέρνηση με επιδοτήσεις που περιορίζουν τον προϋπολογισμό για χρόνια.
Με πληροφορίες του Reuters