Η Ινδία έχει καταγράψει πάνω από 8.800 κρούσματα του λεγόμενου «μαύρου μύκητα», της σπάνιας μυκητιασική λοίμωξη που αποκαλείται βλεννομυκητίαση (mucormycosis) και προκαλείται από την έκθεση σε μούχλα που βρίσκεται συνήθως στο έδαφος, τα φυτά, την κοπριά και τα φρούτα και λαχανικά, που έχουν υποστεί αποσύνθεση.
Η χώρα του σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου ψυχών βιώνει έξαρση της λοίμωξης αυτής που πλήττει ασθενείς «12 έως 18 ημέρες μετά την ανάρρωσή τους από τον κορωνοϊό», σύμφωνα με τους ειδικούς, ή ασθενείς που βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης.
Το ποσοστό θνησιμότητας τής λοίμωξης φτάνει στο 50%. Οι γιατροί προχωρούν σε αφαίρεση ματιών ή γνάθου σε πολλές περιπτώσεις, ώστε να μη φτάσει η λοίμωξη στον εγκέφαλο και να σώσουν τον ασθενή.
Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του «μαύρου μύκητα», πάνω από τα μισά καταγράφονται στα δυτικά κρατίδια Γκουτζαράτ και Μαχαράστρα. Τουλάχιστον 15 ακόμη κρατίδια έχουν αναφέρει από 8 έως 900 κρούσματα.
Το 80% των ασθενών της λοίμωξης αυτής χρειάζονται άμεσα χειρουργείο, εξεγεί ο δρ Πάντεϊ, επικεφαλής του τμήματος φαρμάκων στο νοσοκομείο Maharaja Yeshwantrao στην πόλη Ιντόρε.
«Η λοίμωξη του μαύρου μύκητα έχει αποδειχτεί πιο δύσκολη από την Covid-19. Αν οι ασθενείς δεν αντιμετωπιστούν εκγαίρως και σωστά, το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 94%. Το κόστος της θεραπείας είναι ακριβό και τα φάρμακα σε έλλειψη» εξηγεί ο ίδιος στο BBC.
Μετά την έξαρση των περιστατικών αυτών, ζητήθηκε από τα 29 κρατίδια να κηρύξουν τη λοίμωξη επιδημία, ώστε να ενταθούν οι διαδικασίες παρακολούθησης από τις αρμόδιες αρχές της κεντρικής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, την περασμένη Πέμπτη, ο γ.γ του υπουργείου Υγείας Λαβ Αγκαργουάλ έστειλε επιστολές στα 29 κρατίδια της χώρας, ζητώντας να κηρύξουν την ασθένεια επιδημία. Μ'αυτόν τον τρόπο το υπουργείο θα είναι σε θέση να παρακολουθεί στενότερα τι συμβαίνει σε κάθε κρατίδιο, συντονίζοντας αποτελεσματικότερα τις προσπάθειες για θεραπεία.
Οι γιατροί πιθανολογούν η ασθένεια να συνδέεται με τα στεροειδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της Covid-19, αλλά και με τον διαβήτη και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.
Άλλοι γιατροί ενοχοποιούν τις συνθήκες υγιεινής σε ορισμένα ινδικά νοσοκομεία, οι οποίες επέτρεψαν στον μαύρο μύκητα να μολύνει τους ασθενείς με Covid-19 όταν τους δόθηκε θεραπεία με οξυγόνο.
Με πληροφορίες από BBC