Σχεδόν 40.000 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από όπλα το 2017 στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό της τελευταίας εικοσαετίας, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας.
Το CDC κάνει λόγο για 39.377 θανάτους από πυροβολισμό μέσα στο 2017, κάτι που μεταφράζεται σε 12 νεκρούς ανά 100.000 άτομα. Πρόκειται για αριθμό αισθητά μεγαλύτερο από το 10,1/ 100.000 του 2010 και για τη μεγαλύτερη αναλογία από το 1996.
Σημειώνεται πως τα αντίστοιχα νούμερα σε άλλες χώρες είναι 0,2 θάνατοι ανά 100.000 ανθρώπους στην Ιαπωνία, 0,3 στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτω από 1 στη Γερμανία και 2,1 στον Καναδά.
Με βάση αυτά τα στοιχεία οι ΗΠΑ βρίσκονται ανάμεσα στις 6 χώρες στις οποίες καταγράφονται πάνω από τους μισούς νεκρούς από πυροβολισμό στον πλανήτη, συνολικά περίπου 250.000. Οι άλλες χώρες είναι η Βραζιλία, το Μεξικό, η Κολομβία, η Βενεζουέλα και η Γουατεμάλα.
Σημαντικό να ειπωθεί πως ενώ στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκονται περιστατικά μαζικής ένοπλης βίας, όπως το μακελειό στο Λας Βέγκας τον Οκτώβριο του 2017, όπου ένας δράστης σκότωσε 58 ανθρώπους, η πλειοψηφία των θανάτων προέρχεται από περιστατικά που δεν τυγχάνουν ευρείας κάλυψης από τα MME.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως περίπου το 60% των περιπτώσεων είναι αυτοκτονίες. Με βάση τα στοιχεία του CDC 6,9 άνθρωποι ανά 100.000 βάζουν τέλος στη ζωή τους πυροβολώντας τον εαυτό τους.
Η στατιστική ανταποκρίνεται σε μια πραγματικότητα. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως οι απόπειρες αυτοκτονίας συχνά είναι αποτέλεσμα μιας στιγμής απελπισίας που μπορεί να μη διαρκέσει πάνω από μερικά λεπτά. Όμως, αν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε όπλο τότε είναι προφανές πως μεγαλώνει ο κίνδυνος αυτή η απόπειρα να είναι μοιραία.
«Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν πως οι αυτοκτονίες με τη χρήση όπλου δεν είναι κάτι που μπορεί να αποτραπεί», λέει η Ντακότα Γιάμπλον, αναλύτρια στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Education Fund. «Όμως αν δει κανείς τα νούμερα είναι σαφές πως το να υπάρχουν τόσα όπλα και να είναι τόσο εύκολη η πρόσβαση σε αυτά μεγαλώνει τον κίνδυνο», προσθέτει.
Σύμφωνα με την Γιαμπλόν, η πρόσβαση ενός ανθρώπου σε όπλο μέσα στο σπίτι τριπλασιάζει την πιθανότητα της αυτοκτονίας.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια