Δικαστής της Περιφέρειας Μασαχουσέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσε εντολή που εμποδίζει προσωρινά την απέλαση της Ρουμέισα Οζτούρκ, 30χρονης Τουρκάλας διδακτορικής φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο Tufts, η οποία συνελήφθη νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα από ομοσπονδιακούς πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS).
Η σύλληψή της έγινε το απόγευμα της Τρίτης, κοντά στο σπίτι της στη Μασαχουσέτη, και κατεγράφη σε βίντεο που κάνει τον γύρο των social media, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Στο υλικό φαίνονται έξι μασκοφόροι πράκτορες να την ακινητοποιούν και να της περνούν χειροπέδες, ενώ η ίδια φωνάζει και ένας παριστάμενος τους ρωτά: «Γιατί κρύβετε τα πρόσωπά σας;».
Η Οζτούρκ κατηγορείται από την αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης ότι «υποστήριξε τρομοκρατική οργάνωση», καθώς φέρεται να εξέφρασε δημόσια φιλοπαλαιστινιακές θέσεις και να συμμετείχε σε δράσεις υπέρ της αποεπένδυσης από εταιρείες με δεσμούς με το Ισραήλ. Δεν έχει δοθεί, ωστόσο, κάποια τεκμηρίωση ή αποδεικτικό στοιχείο που να συνδέει τη φοιτήτρια με υποστηρικτική στάση προς τη Χαμάς – οργάνωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει «ξένη τρομοκρατική οργάνωση».
The horrific moment that Tufts grad student and anti-war activist Rumeysa Ozturk was detained (kidnapped) by Trump’s ICE thugs.
— Working Mass (@DSAWorkingMass) March 26, 2025
Somerville, MA #FreePalestine #FreeRemeysa pic.twitter.com/eetyAN1LSF
Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, η εκπρόσωπος του DHS Τρίσια ΜακΛάφλιν ανέφερε ότι η Οζτούρκ «εξυμνεί και υποστηρίζει τρομοκράτες», προσθέτοντας ότι αυτό συνιστά λόγο για άμεση ανάκληση της φοιτητικής της βίζας.
Η σύλληψή της προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών, με εκατοντάδες άτομα να συγκεντρώνονται σε πανεπιστημιουπόλεις και σε πλατείες για να ζητήσουν την απελευθέρωσή της. Οι δικηγόροι της δηλώνουν ότι πρόκειται για παράνομη κράτηση και τονίζουν ότι η πελάτισσά τους στοχοποιείται για τις πολιτικές της απόψεις.
Η Οζτούρκ είχε συνυπογράψει άρθρο γνώμης στην εφημερίδα του Tufts το 2024, στο οποίο καλούσε το πανεπιστήμιο να αναγνωρίσει «τη γενοκτονία των Παλαιστινίων» και να αποσύρει επενδύσεις από εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ. Το άρθρο είχε προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά δεν είχε επιφέρει πειθαρχικές συνέπειες για την ίδια.
Η εντολή του δικαστή αναστέλλει κάθε απόπειρα απέλασης της φοιτήτριας «μέχρι νεοτέρας», επιτρέποντας στο δικαστήριο να εξετάσει αν έχει δικαιοδοσία για την υπόθεση.
Το περιστατικό έρχεται στον απόηχο των εξαγγελιών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να απελάσει φοιτητές και ακτιβιστές με φιλοπαλαιστινιακές θέσεις, κατηγορώντας τους ότι «ευθυγραμμίζονται με την τρομοκρατία». Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, πάνω από 300 βίζες φοιτητών και διαδηλωτών έχουν ήδη ανακληθεί υπό αυτό το πλαίσιο.
Η υπόθεση της Ρουμέισα Οζτούρκ αναμένεται να εξελιχθεί σε κομβικό νομικό τεστ για το αν οι φιλοπαλαιστινιακές θέσεις μπορούν να θεωρηθούν λόγος απέλασης με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο των ΗΠΑ.