Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Mylan συμφώνησε να καταβάλει έως και 335 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό κράτος για την εμπλοκή της στην κρίση των οπιοειδών, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από το 1999 έως σήμερα.
«Η Mylan διέθεσε στην αγορά φάρμακα με βάση τα οπιοειδή παρουσιάζοντάς τα παραπλανητικά ως ασφαλή, ενώ οι υπεύθυνοι της γνώριζαν ότι θα γίνονταν αντικείμενο κατάχρησης και παράνομης διακίνησης», δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς.
Η εταιρεία, που συγχωνεύτηκε το 2020 με τη θυγατρική της Pfizer, Upjohn, και μετονομάστηκε σε Viatris, παρήγαγε από το 2005 οπιοειδή φάρμακα όπως διαδερμικά έμπλαστρα φεντανύλης, αλλά και γενόσημες εκδοχές της οξυκωδόνης, της υδροκωδόνης και της βουπρενορφίνης.
Με βάση τη συμφωνία, που υπογράφηκε με τους γενικούς εισαγγελείς 15 πολιτειών των ΗΠΑ, η Mylan κατηγορείται ότι προώθησε τα φάρμακα αυτά απευθείας σε γιατρούς, ενισχύοντας έτσι την υπερσυνταγογράφηση και, κατ’ επέκταση, την κυκλοφορία τους στη μαύρη αγορά.
Το ποσό της αποζημίωσης θα καταβληθεί σε διάστημα εννέα ετών.
Μέχρι σήμερα, η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης έχει εξασφαλίσει πάνω από 3 δισ. δολάρια από εταιρείες που φέρονται να συνέβαλαν στην κρίση των οπιοειδών. Μεταξύ αυτών είναι οι Purdue Pharma, CVS, Walgreens, Walmart, το δικηγορικό γραφείο της McKinsey, καθώς και η διαφημιστική εταιρεία Publicis.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), στο διάστημα από το 1999 έως το 2022, περίπου 727.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ από υπερβολική δόση που σχετιζόταν με οπιοειδή. Το CDC, στα στοιχεία του, δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε φάρμακα που χορηγήθηκαν με ιατρική συνταγή και ουσίες που αποκτήθηκαν παράνομα.
Για πρώτη φορά από το 2018, το 2023 καταγράφηκε ελαφρά μείωση των θανάτων που σχετίζονταν με οποιοειδή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ