Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε εβδομάδες, η Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ προχώρησε στην εκτέλεση θανατοποινίτη διά τυφεκισμού, επαναφέροντας μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες μεθόδους θανάτωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο 42χρονος Μάικαλ Μάντι εκτελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδας) στις φυλακές της Πολιτείας, έχοντας καταδικαστεί για τη δολοφονία αστυνομικού το 2004. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στις 6:01 μ.μ. τοπική ώρα από τριμελές εκτελεστικό απόσπασμα, όπως ανακοινώθηκε από τη σωφρονιστική υπηρεσία.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους που παρακολούθησαν τη διαδικασία, ο καταδικασμένος ήταν δεμένος σε καρέκλα, με κουκούλα στο κεφάλι και έναν χάρτινο στόχο πάνω στο σημείο της καρδιάς. Η εικόνα θύμισε σκοτεινές εποχές, με τον συνήγορό του να κάνει λόγο για «αποτρόπαιο κατάλοιπο του παρελθόντος που δεν αρμόζει σε μια σύγχρονη κοινωνία».
Ο Μάντι είχε επιλέξει ο ίδιος τη μέθοδο του τυφεκισμού, όπως και ο Μπραντ Σίγκμον, ο οποίος εκτελέστηκε στις 7 Μαρτίου — η πρώτη τέτοια εκτέλεση στις ΗΠΑ από το 2010.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νότια Καρολίνα, αν και ορίζει ως βασική μέθοδο εκτέλεσης την ηλεκτρική καρέκλα, επιτρέπει στους θανατοποινίτες να επιλέξουν μεταξύ θανατηφόρας ένεσης ή εκτελεστικού αποσπάσματος. Το αίτημα για απονομή χάριτος από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Χένρι ΜακΜάστερ απορρίφθηκε – άλλωστε, ο ΜακΜάστερ δεν έχει εγκρίνει ποτέ παρόμοιο αίτημα από το 2017 που ανέλαβε καθήκοντα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή του 2025 έχουν πραγματοποιηθεί 12 εκτελέσεις στις ΗΠΑ: οκτώ με θανατηφόρα ένεση, δύο με εισπνοή αζώτου (μια νέα μέθοδος που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αλαμπάμα το 2024), και δύο διά τυφεκισμού – και οι δύο στη Νότια Καρολίνα.
Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 Πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ άλλες έξι τη διατηρούν σε αναστολή κατόπιν εντολής των κυβερνητών τους.