Ολοένα και περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι «επενδύουν» σε τεχνολογίες και εργαστήρια που υπόσχονται θεραπείες που θα «νικήσουν» τον χρόνο.
Ο Jeff Bezos, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έχει επενδύσει μέρος από την ύψους 200 δισ. δολαρίων περιουσία του σε μία νέα startup «αναζωογόνησης» που ονομάζεται Altos Labs.
Αυτή η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αντιγήρανσης, ασχολείται με την τεχνολογία του βιολογικού επαναπρογραμματισμού, που έχει στόχο να αποτρέψει το γήρας. Ο ιδρυτής της Oracle, Larry Ellison, έχει δωρίσει πάνω από 370 εκατ. δολάρια στην έρευνα γύρω από τη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.
Επίσης, οι ιδρυτές της Google, Sergey Brin και Larry Page βοήθησαν στη δημιουργία της Calico, μιας startup της Alphabet που παρακολουθεί ποντίκια από τη γέννηση έως τον θάνατό τους, με την ελπίδα ότι θα βρει στοιχεία για ασθένειες όπως ο διαβήτης και το Αλτσχάιμερ. Την ίδια ώρα, ένας από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους της μακροζωίας είναι ο Peter Thiel, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής της PayPal και της Palantir. Το 2006, ο Thiel χρηματοδότησε με 3,5 εκατ. δολάρια την έρευνα για την αντιγήρανση, μέσω του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Methuselah Mouse Prize.
Τόσο ο Thiel όσο και ο Bezos έχουν επενδύσει στην Unity Biotechnology, μία εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που στοχεύει στο να «εξαφανίσει το ένα τρίτο των ασθενειών του ανθρώπου στον ανεπτυγμένο κόσμο».
Ο επενδυτής Jaan Tallinn, συνιδρυτής του Skype, δήλωσε στο CNBC ότι η αναζήτηση της «αθανασίας» από την Silicon Valley θα ωφελήσει τελικά την ανθρωπότητα στο σύνολό της. «Η αναζήτηση της μακροζωίας ένα σημαντικό πράγμα για να ασχοληθείς», είπε.
Ο Sean Ó hÉigeartaigh, συν-διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Υπαρξιακού Κινδύνου του Πανεπιστημίου Cambridge, δήλωσε στο CNBC ότι πολλές πρόοδοι στην επιστήμη της μακροζωίας θα μπορούσαν να έχουν ευεργετικά οφέλη για όλους, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να μειώσουν την εμφάνιση ή τη σοβαρότητα ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και των καρδιολογικών προβλημάτων.
Πάντως, «οι τεχνολογίες που αρχικά είναι προσιτές μόνο στους πλούσιους, συνήθως γίνονται ευρύτερα διαθέσιμες με τον καιρό», υποστηρίζει και ο Stefan Schubert, ερευνητής του London School of Economics and Political Science, τονίζοντας πόσο σημαντικές είναι οι επενδύσεις για έρευνες που σχετίζονται με την μακροζωία.