Η «μυστηριώδης ασθένεια» από την οποία προσβλήθηκαν πολλοί διπλωμάτες των ΗΠΑ στην Κούβα οφείλεται, κατά πασά πιθανότητα, σε κατευθυνόμενη ακτινοβολία μικροκυμάτων, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.
Η έκθεση του National Academies of Sciences, ωστόσο δεν αποδίδει ευθύνες για το γεγονός αλλά επισημαίνει πως έρευνες για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας παλμικών μικροκυμάτων είχαν πραγματοποιηθεί από την ΕΣΣΔ περισσότερο από 50 χρόνια πριν. Για πρώτη φορά, κατά την περίοδο 2016-17, εργαζόμενοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, όπως και συγγενείς τους, παραπονέθηκαν για ζάλη, απώλεια ισορροπίας και ακοής, άγχος και κάτι που περιέγραψαν ως «εγκεφαλική ομίχλη». Η κατάστασή τους έγινε γνωστή ως «σύνδρομο Αβάνας».
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την κούβα για «ηχητικές επιθέσεις», γεγονός που η Αβάνα αρνήθηκε κατηγορηματικά αλλά οδήγησε σε νέα όξυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Το 2019, μία αμερικανική ακαδημαϊκή μελέτη εντόπισε «εγκεφαλικές αλλοιώσεις» σε διπλωμάτες που νόσησαν, ωστόσο η Κούβα απέρριψε την μελέτη. Πέρα από τις ΗΠΑ, και ο Καναδάς ανακάλεσε προσωπικό της πρεσβείας του στην Κούβα, όταν 14 πολίτες του ανέφερε παρόμοια συμπτώματα. Η πιο πρόσφατη μελέτη πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα γιατρών και επιστημόνων που εξέτασαν τα συμπτώματα περίπου 40 κυβερνητικών υπαλλήλων.
Όπως μεταδίδει το BBC η μελέτη αναφέρει «μακροχρόνιες και εξουθενωτικές συνέπειες» για όσους επλήγησαν, ενώ υπογραμμίζει πως υπήρξε «σημαντική έρευνα στη Ρωσία/ΕΣΣΔ σχετικά με τις επιπτώσεις των παλμικών, παρά των συνεχών κυμάτων». Παράλληλα υπογραμμίζει πως το το στρατιωτικό προσωπικό στις «ευρασιατικές κομμουνιστικές χώρες» είχε εκτεθεί σε μη θερμική ακτινοβολία.
Η Κούβα δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία διπλωμάτες των ΗΠΑ ανέφεραν ασυνήθιστα συμπτώματα.
Το 2018, οι ΗΠΑ απομάκρυναν αρκετούς αξιωματούχους από την Κίνα, καθώς υπάλληλοι που εργάζονταν στη νότια πόλη Κουανγκτσόου ανέφεραν «ήπιες και αμυδρές, αλλά ασυνήθιστες αναταραχές ήχου και πίεσης». Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ διαγνώστηκε με ήπιο εγκεφαλικό τραύμα.
Με πληροφορίες από BBC