Ιράκ: Οι κυβερνητικές δυνάμεις «εκκαθάρισαν» το 50% της ερήμου από τζιχαντιστές

Ιράκ: Οι κυβερνητικές δυνάμεις «εκκαθάρισαν» το 50% της ερήμου από τζιχαντιστές Facebook Twitter
0

Οι ιρακινές δυνάμεις «εκκαθάρισαν» το 50% της ερήμουμ όπου καταδιώκουν τους τζιχαντιστές, αλλά πρέπει να ετοιμαστούν για σκληρή μάχη στην Ουάντι Χαουράν, όπου βρίσκονται ισχυρές θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.


«Οι μονάδες μας εκκαθάρισαν το 50% της συνολικής επιφάνειας της ερήμου των περίπου 29.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η πρώτη φάση έχει τελειώσει αλλά τώρα οι μονάδες μας θα προχωρήσουν στην εκκαθάριση των υπολοίπων περιοχών της ερήμου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Γεχία Ρασούλ, εκπρόσωπος της κοινής επιχειρησιακής διοίκησης (JDC).


Μεταξύ των περιοχών που απομένουν για εκκαθάριση είναι η Ουάντι Χαουράν, μια «βαθιά» κοιλάδα που «συνορεύει με το συριακό έδαφος», πρόσθεσε.


«Η αποστολή είναι να καταστραφούν όλες οι κρυψώνες στην έρημο και στις κοιλάδες προκειμένου να ασφαλιστούν τα δυτικά σύνορα του Ιράκ με τη Συρία», εξήγησε ο στρατηγός Ρασούλ, σύμφωνα με τον οποίο οι συνοριοφύλακες και ο ιρακινός στρατός θα μπορέσουν τότε φυλάξουν τα σύνορα.


Η Ουάντι Χαουράν είναι η πιο μεγάλη κοιλάδα του Ιράκ. Βρίσκεται στη δυτική επαρχία Αλ-Άνμπαρ και έχει έκταση 350 χλμ. από τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία έως τον Ευφράτη και συνεχίζεται μέχρι τα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας.


Το μεγαλύτερο μέρος της τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ από το 2014 και σε αυτό το μεταβλητό ανάγλυφο –-με χαράδρες που μπορεί να φθάνουν σε βάθος τα 200 μέτρα-- η τζιχαντιστική οργάνωση εγκατέστησε θέσεις, κρυψώνες, αποθήκες όπλων.


Η επίθεση που ξεκίνησε πριν από τέσσερις ημέρες πραγματοποιείται από τον ιρακινό στρατό και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις Χαχ αλ-Σάαμπι.


Είναι μετά το τέλος αυτής της μάχης που ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι αναμένεται να ανακοινώσει τη συνολική ήττα στο Ιράκ της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης η οποία, το 2014, είχε απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Politico: Πώς ο Φρίντριχ Μερτς έγινε καγκελάριος σε 31 ημέρες και άλλαξε τη Γερμανία για πάντα

Διεθνή / Politico: Πώς ο Φρίντριχ Μερτς έγινε καγκελάριος σε 31 ημέρες και άλλαξε τη Γερμανία για πάντα

Έναν μήνα πριν τις εκλογές, ένας Αφγανός αιτών άσυλο δολοφόνησε ένα δίχρονο παιδί και τον κηδεμόνα του σε πάρκο της Βαυαρίας, γεγονός που εργαλειοποιήθηκε από τo λαϊκιστικό ακροδεξιό AfD
LIFO NEWSROOM
Έχασε τον γιο της σε επίθεση πριν την 11η Σεπτεμβρίου – Έφτιαξε ένα μνημειώδες γλυπτό θρήνου

Διεθνή / Μητέρα θύματος του Λόκερμπι δημιούργησε γλυπτό απόγνωσης: «Κάθε μορφή είναι μια παγωμένη εικόνα του πόνου»

Η ίδια η Lowenstein συμπεριέλαβε τον εαυτό της στο έργο: η μορφή της είναι γονατιστή, συντετριμμένη, όπως ήταν τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει τον γιο της
LIFO NEWSROOM
Πρώην αστυνομικός, λάτρης θεωριών συνωμοσίας ο νέος υποδυεθυντής του FBI

Διεθνή / FBI: Πρώην αστυνομικός, λάτρης θεωριών συνωμοσίας ο νέος υποδιευθυντής, Νταν Μποντζίνο

Έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια ως συντηρητικός σχολιαστής με μεγάλη επιρροή, παρουσιάζοντας διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και ένα πολύ δημοφιλές podcast
LIFO NEWSROOM
Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας

Διεθνή / Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας

Ο άλλοτε μεγάλος εσωκομματικός αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ έχει στρέψει το κόμμα του πιο «δεξιά», ενώ καλεί τις χώρες της Ευρώπης να ενισχύσουν τη δική τους άμυνα, ενόψει ενός μέλλοντος χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Θα αποκαταστήσει η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας τον ρόλο της ως τολμηρού ηγέτη της ΕΕ;

Διεθνή / Γερμανικές εκλογές: Θα γίνει ο Μερτς ο νέος ηγέτης της Ευρώπης;

Ο Φρίντριχ Μερτς μπορεί να ανοικοδομήσει τις ευρωπαϊκές σχέσεις και να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά αντιμετωπίζει την ανατροπή των μεταπολεμικών βεβαιοτήτων από τον Τραμπ
LIFO NEWSROOM