Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε σήμερα ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στο Ιράν, καθώς από την αρχή του έτους έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 80 άνθρωποι. Ακόμα και για τα στάνταρ του θεοκρατικού καθεστώτος που κυβερνά το Ιράν τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός αυτός φαντάζει πολύ μεγάλος. Σε αυτό τον αριθμό πρέπει να συνυπολογιστούν και οι εκτελέσεις που γίνονται μυστικά.
"Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για αυτή την αξιοσημείωτη κορύφωση των εκτελέσεων στο Ιράν από την αρχή της χρονιάς. Σε μόλις κάτι περισσότερο από επτά εβδομάδες, τουλάχιστον 80 πρόσωπα έχουν εκτελεστεί. Ορισμένες αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να ανέρχεται σε 95" δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Όπως γράφουν Τα Νέα, η πλειονότητα των εκτελέσεων σχετίζονται με αδικήματα τα οποία αφορούν τα ναρκωτικά. Αυτό σημαίνει ότι η εσχάτη των ποινών όπως επιβάλλεται δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο της επιβολής της για «πιο σοβαρά εγκλήματα», όπως αυτά προσδιορίζονται από το διεθνές δίκαιο, όπως σημείωσε η Σαμντασάνι.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η αλόγιστη επιβολή της ποινής του θανάτου στο Ιράν, και ιδίως σε βάρος πολιτικών κρατουμένων και μελών μειονοτήτων, είναι πρόδηλη από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, παρά τις «ενθαρρυντικές ενδείξεις» οι οποίες έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες με την απελευθέρωση πολλών φυλακισμένων για εγκλήματα γνώμης, ιδίως της δικηγόρου Νασρίν Σοτουντέχ, η οποία ειδικεύεται σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τουλάχιστον 500 άνθρωποι (περιλαμβανομένων 28 γυναικών) εκτελέστηκαν το 2013 και οι 57 εξ αυτών θανατώθηκαν δημόσια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι απαγχονίσεις παραμένουν το μέσο επιλογής των αρχών για τις εκτελέσεις των θανατοποινιτών, σύμφωνα με την Σαμντασάνι.
σχόλια