Περίπου 24.000 ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 10 έως 14 ετών παντρεύτηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2020. Με λίγα λόγια, το ποσοστό ανήλικων γάμων αυξήθηκε κατά 12% από πέρσι τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο του σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019 και ενώ στο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί μία κάποια μείωση το 2019.
Την ίδια στιγμή και κατά το τρέχον έτος έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 36.000 γάμοι νεαρών κοριτσιών μεταξύ 15 και 18 ετών στη χώρα.
Βάσει νόμου, ο γάμος με κορίτσι ηλικίας κάτω των 13 ετών επιτρέπεται κατόπιν έγγραφης άδειας από τον πατέρα και σχετικής δικαστικής απόφασης, ενώ ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Χασάν Ροχανί είχε επιχειρήσει να αλλάξει αυτόν τον νόμο, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, ωστόσο.
Ειδικά σε απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές ή σε φτωχές συνοικίες, οι οικογένειες των κοριτσιών είτε δεν γνωρίζουν την κείμενη νομοθεσία είτε απλά αδιαφορούν για τους ούτως ή άλλως αμελητέους περιορισμούς της.
Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, το φαινόμενο της έκρηξης των γάμων ανήλικων κοριτσιών αποδίδεται στην ακραία φτώχεια, προϊόν της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στο Ιράν: με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 50% πολλές οικογένειες σε περιθωριακές περιοχές της χώρας δεν έχουν χρήματα ούτε για το φαγητό της ημέρας.
Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι τέτοιοι γάμοι σημειώνονται κυρίως σε αγροτικές περιοχές που μαστίζονται από την παρατεταμένη ξηρασία, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους να αδυνατούν να συνέλθουν από το τεράστιο οικονομικό πλήγμα.
Ακόμη χειρότερα, το φαινόμενο «άνθισε» από την κυβερνητική ενθάρρυνση για την απόκτηση παιδιών, καθώς τα τελευταία χρόνια, η ιρανική κυβέρνηση παρείχε οικονομική βοήθεια σε νεόνυμφους.