Το Ιράν καλείται να απελευθερώσει την Ahoo Daryaei - «Πάσχει από ψυχική διαταραχή» λέει το πανεπιστήμιο

Το Ιράν καλείται να απελευθερώσει την Ahoo Daryaei - «Πάσχει από ψυχική διαταραχή» λέει το πανεπιστήμιο Facebook Twitter
H 22χρονη φοιτήτρια, Ahoo Daryaei / Φωτ.: Instagram
0

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν τις αρχές του Ιράν να απελευθερώσουν τη 22χρονη φοιτήτρια, Ahoo Daryaei, η οποία συνελήφθη αφού έβγαλε τα ρούχα της σε ένα πανεπιστήμιο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρεωτική επιβολή του χιτζάμπ.  

Το Σάββατο (2/11) κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που δείχνει την Ahoo Daryaei να κάθεται σε κάποια σκαλιά φορώντας μόνο τα εσώρουχά της και στη συνέχεια να περπατάει ήρεμα κατά μήκος ενός πεζοδρομίου στο Τμήμα Επιστήμης και Έρευνας του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Αζάντ στην Τεχεράνη. 

Σε ένα δεύτερο βίντεο, μεγαλύτερης διάρκειας, πράκτορες με πολιτικά εμφανίζονται να συλλαμβάνουν την Ahoo Daryaei με τη βία και να την σπρώχνουν σε ένα αυτοκίνητο. 

Το Πανεπιστήμιο Αζάντ δήλωσε ότι η γυναίκα πάσχει από «ψυχική διαταραχή» και έχει μεταφερθεί σε «ψυχιατρικό νοσοκομείο». Πολλοί Ιρανοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό της και παρουσίασαν τις ενέργειές της ως μέρος του κινήματος «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» με Ιρανές γυναίκες να αψηφούν δημόσια τους νόμους που τις υποχρεώνουν να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φορούν μακριά, φαρδιά ρούχα. 

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν πριν από δύο χρόνια, αφότου η 22χρονη Μαχσά Αμινί δολοφονήθηκε από την Αστυνομία Ηθών του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν επειδή δεν φορούσε «σωστά» το χιτζάμπ. 

Το κανάλι Amirkabir Newsletter στο Telegram -το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως «μέσο ενημέρωσης του ιρανικού φοιτητικού κινήματος» και ήταν το πρώτο που δημοσίευσε την υπόθεση- ανέφερε ότι η γυναίκα είχε διαπληκτισμό με πράκτορες της ασφάλειας επειδή δεν φορούσε μαντίλα, με αποτέλεσμα να γδυθεί κατά τη διάρκεια της συμπλοκής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Ahoo Daryaei ξυλοκοπήθηκε μέχρι αιμορραγίας στο κεφάλι και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία. 

Μάρτυρας δήλωσε στο BBC Persian ότι η Ahoo Daryaei μπήκε στην τάξη στο Πανεπιστήμιο Αζάντ και άρχισε να βιντεοσκοπεί φοιτητές. Όταν ο καθηγητής διαμαρτυρήθηκε, εκείνη έφυγε φωνάζοντας, είπαν. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, η γυναίκα είπε στους φοιτητές: «Ήρθα για να σας σώσω». 

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν εν τω μεταξύ στη δημοσιότητα ένα βίντεο με έναν άνδρα με θολό το πρόσωπό του, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι ο πρώην σύζυγος της γυναίκας και ζήτησε από το κοινό να μην κοινοποιήσει το βίντεο για το καλό των δύο παιδιών της. Το BBC Persian δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του άνδρα. 

«Όταν διαμαρτυρήθηκα για την υποχρεωτική χρήση χιτζάμπ, αφού με συνέλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας, η οικογένειά μου πιέστηκε να με κηρύξει ψυχικά άρρωστη», δήλωσε η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Αζάμ Ζανγκράβι από τον Καναδά, η οποία εγκατέλειψε το Ιράν αφού καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης επειδή αφαίρεσε τη μαντίλα της κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας το 2018. 

«Η οικογένειά μου δεν το έκανε, αλλά πολλές οικογένειες υπό πίεση το κάνουν, θεωρώντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους. Με αυτόν τον τρόπο η Ισλαμική Δημοκρατία προσπαθεί να απαξιώσει τις γυναίκες, αμφισβητώντας την ψυχική τους υγεία», πρόσθεσε. 

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι το Ιράν «πρέπει να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων τη φοιτήτρια που συνελήφθη βίαια». «Εν αναμονή της απελευθέρωσής της, οι αρχές πρέπει να την προστατεύσουν από βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε οικογένεια και δικηγόρο. Οι ισχυρισμοί για ξυλοδαρμούς και σεξουαλική βία εναντίον της κατά τη διάρκεια της σύλληψης χρειάζονται ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για το Ιράν, Μάι Σάτο, ανήρτησε το υλικό στο Χ και έγραψε ότι θα «παρακολουθεί στενά το περιστατικό αυτό, συμπεριλαμβανομένης της αντίδρασης των αρχών». 

Η Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, η οποία είναι σήμερα φυλακισμένη στο Ιράν, εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι ανησυχεί σοβαρά για την υπόθεση. «Οι γυναίκες πληρώνουν το τίμημα για την πρόκληση, αλλά δεν υποκύπτουμε στη βία», δήλωσε. 

«Η φοιτήτρια που διαμαρτυρήθηκε στο πανεπιστήμιο μετέτρεψε το σώμα της -που επί μακρόν αποτελεί όπλο καταστολής- σε σύμβολο διαμαρτυρίας. Ζητώ την ελευθερία της και τον τερματισμό της παρενόχλησης των γυναικών» δήλωσε η Ναργκίς Μοχαμαντί. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Οτσαλάν «επιδιώκει» διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για τον αφοπλισμό του PPK

Διεθνή / Ο Οτσαλάν «επιδιώκει» διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για τον αφοπλισμό του PPK

Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, στα τέλη Δεκεμβρίου, βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος συνάντησαν τον Οτσαλάν, μετά από άδεια που παραχώρησε η τουρκική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Ουίλιαμ: Ετοιμάζουν βασιλική περιοδεία στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τραμπ

Διεθνή / Κάρολος και Ουίλιαμ: Ετοιμάζουν βασιλική περιοδεία στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τραμπ

Η Ντάουνινγκ Στριτ θέλει να εκμεταλλευτεί την συμπάθεια που δείχνει ο νέος πρόεδρος για τη βασιλική οικογένεια - Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεν προσκλήθηκε στην ορκωμοσία Τραμπ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Βίβιαν Τζένα Γουίλσον, τρανς κόρη του Έλον Μασκ, καταδικάζει τον χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας

Διεθνή / Η Βίβιαν Τζένα Γουίλσον, τρανς κόρη του Έλον Μασκ, καταδικάζει τον χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας

Η Βίβιαν Γουίλσον, η οποία έχει αποκηρύξει τον πατέρα της και άλλαξε επίσημα το όνομά της το 2022, απάντησε έντονα στις αναρτήσεις της στο Threads και το Bluesky
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Οι εκλογές ήταν νοθευμένες» – Επίθεση σε Μπάιντεν, FEMA και Νιούσομ στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος

Διεθνή / Η πρώτη συνέντευξη Τραμπ ως πρόεδρος - Οι «τρομοκράτες» μετανάστες που θα απελαθούν και το ζήτημα του TikTok

«Είναι τόσο σημαντικό για την Κίνα να κατασκοπεύει τα μικρά παιδιά που βλέπουν τρελά βίντεο;» αναρωτήθηκε, ενώ σημείωσε ότι «αν είναι να κατηγορούμε το TikTok, γιατί να μη μιλήσουμε για όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα;»
LIFO NEWSROOM