Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνώρισαν επισήμως το κράτος της Παλαιστίνης

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία ανγνώρισαν επισήμως την Παλαιστίνη Facebook Twitter
0

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία έχουν αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος σε ξεχωριστές κινήσεις σήμερα.

Η κοινή απόφαση των δύο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νορβηγίας, χώρας με ισχυρή διπλωματική παράδοση στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης, μπορεί να δημιουργήσει ένα ρεύμα που θα επιφέρει εν τέλει αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από άλλες χώρες της ΕΕ και θα μπορούσε να δώσει ώθηση για περαιτέρω βήματα στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία θα εμβαθύνουν τη διεθνή απομόνωση.

Η Παλαιστίνη αναγνωρίζεται πλέον επίσημα από 142 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και έχει καθεστώς παρατηρητή μη μέλους στο όργανο. Η παλαιστινιακή σημαία υψώθηκε μαζί με τις σημαίες της Ουκρανίας και της ΕΕ, έξω από το Leinster House στο Δουβλίνο.

Το Associated Press σημειώνει ότι η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε με σημαντική διαφορά στις 11 Μαΐου για την παραχώρηση νέων «δικαιωμάτων και προνομίων» στην Παλαιστίνη σε ένδειξη αυξανόμενης διεθνούς υποστήριξης για ψηφοφορία για ένταξη με πλήρη ψήφο.

«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που έχει έναν και μόνο στόχο, και αυτός είναι να βοηθήσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να επιτύχουν ειρήνη», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προτού το υπουργικό του συμβούλιο επικυρώσει την απόφαση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, δήλωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση του Σάντσεθ «είναι συνένοχος στην υποκίνηση γενοκτονίας κατά των Εβραίων και εγκλημάτων πολέμου». Ο γενικός εισαγγελέας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου της Χάγης ζητά εντάλματα σύλληψης για ανώτερους ηγέτες της Χαμάς και του Ισραήλ σε σχέση με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

«Υπάρχουν πρακτικές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε ως χώρα για να διατηρήσετε ζωντανή την ελπίδα και τον προορισμό μιας λύσης δύο κρατών τη στιγμή που άλλοι προσπαθούν δυστυχώς να τη βομβαρδίσουν στη λήθη», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις. Το Σαββατοκύριακο μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον εκτοπισμένων Παλαιστινίων που ζουν σε σκηνές στη Ράφα έχει προκαλέσει διεθνή αγανάκτηση. «Καλώ ξανά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να ακούσει τον κόσμο και να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή που βλέπουμε στη Γάζα», είπε ο Χάρις.

Η αρχή υγείας στη Γάζα υπό την ηγεσία της Χαμάς ισχυρίστηκε ότι περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ανηλεών βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στο έδαφος. Ο Χάρις πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει «πολλά πολλά περισσότερα» όσον αφορά τις κυρώσεις στο Ισραήλ.

Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Έιντε δήλωσε ότι «για περισσότερα από 30 χρόνια, η Νορβηγία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές ενός παλαιστινιακού κράτους. Σήμερα, όταν η Νορβηγία αναγνωρίζει επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος, αποτελεί ορόσημο στη σχέση μεταξύ Νορβηγίας και Παλαιστίνης».

Προηγουμένως, επτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 εθνών αναγνώρισαν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος. Πέντε από αυτές είναι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που ανακοίνωσαν την αναγνώριση το 1988, όπως και η Κύπρος, πριν ενταχθούν στο μπλοκ. Η αναγνώριση της Σουηδίας ήρθε το 2014.

Η Βρετανία έχει πει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους όσο η Χαμάς παραμένει στη Γάζα. Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι δεν είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε άλλες χώρες για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, ακόμη κι αν δεν είναι κατ' αρχήν αντίθετη στην ιδέα. Η Γερμανία δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος προς το παρόν.

Με πληροφορίες Associated Press, Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM