Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας προσπαθεί μεν να διαχωρίσει τη θέση του από τον πατέρα του, αλλά εξαιτίας των αποκαλύψεων για τις οικονομικές συμφωνίες του Χουάν Κάρλος, η βασιλική οικογένεια δέχεται άνευ προηγουμένου πιέσεις.
Ο Χουάν Κάρλος αποχώρησε από τον θρόνο πριν από 6 χρόνια- έπειτα από σειρά σκανδάλων- και τον διαδέχθηκε ο γιος του. Όμως, τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για οικονομικές συμφωνίες που είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια. Αποκαλύψεις που αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τις αρχές, τόσο στην Ισπανία όσο και εκτός της χώρας.
Τον Μάρτιο, ο Φελίπε έκοψε το ετήσιο επίδομα στον πατέρα του και αποποιήθηκε την προσωπική κληρονομιά, έπειτα από δημοσιεύματα ότι ο Χουάν Κάρλος έλαβε 100 εκατ. δολάρια, το 2008, από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, μέσω λογαριασμού στην Ελβετία.
Οι έρευνες για τον Χουάν Κάρλος
Τον προηγούμενο μήνα, η ισπανική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην βασιλιάς στην επίτευξη μίας συμφωνίας με την οποία μια ισπανική κοινοπραξία εξασφάλισε συμβόλαιο 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στις πόλεις Μεδίνα και Μέκκα, στη Σαουδική Αραβία.
Στόχος της έρευνας είναι να «προσδιορίσει ή να απορρίψει την ποινικής σύνδεσης με ενέργειες που συνέβησαν μετά τον Ιούνιο του 2014», όταν ο Χουάν Κάρλος δεν προστατευόταν πλέον από ασυλία.
Στο μεταξύ, Ελβετοί εισαγγελείς κάνουν έρευνα αναφορικά με την υπόθεση των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι αρχές εξετάζουν λογαριασμούς στην Ελβετία που είχε ο πρώην μονάρχης και συνεργάτες του.
Έγγραφα της ελβετικής εισαγγελίας φέρεται να αναφέρουν ότι ο Χουάν Κάρλος δέχθηκε «δωρεά» 100 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, ποσό που κατατέθηκε σε υπεράκτιο λογαριασμό το 2008. Τέσσερα χρόνια αργότερα φέρεται να δώρισε 65 εκατομμύρια ευρώ από τον λογαριασμό στην πρώην ερωμένη του, Κορίνα Λάρσεν.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ισπανική ιστοσελίδα El Confidencial έγραψε ότι ο Χουάν Κάρλος «σήκωνε» 100.000 ευρώ τον μήνα από τον λογαριασμό, από το 2008 έως το 2012 και ότι χρησιμοποιούσε τα χρήματα για να καλύψει κάποιες από τις δαπάνες της βασιλικής οικογένειας.
Η αλλαγή του Συντάγματος
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, παραδέχθηκε την περασμένη Τετάρτη ότι τον ενοχλούν κάποια από αυτά τα δημοσιεύματα, ενώ σημείωσε ότι το Σύνταγμα του 1978- που αναφέρει ότι «το πρόσωπο του βασιλιά είναι ιερό και δεν πρέπει να λογοδοτεί»- πρέπει να εξελιχθεί «με βάση τα πρότυπα και την πολιτική συμπεριφορά που απαιτεί η κοινωνία.
«Είναι προφανές ότι οι Ισπανοί ακούνε κάποια ανησυχητικά ρεπορτάζ που μας ενοχλούν όλους και τα οποία ενοχλούν και εμένα», δήλωσε. «Αλλά πιστεύω ότι αξίζει να επισημανθούν κάποια πράγματα σε όλο αυτό. Πρώτα απ΄όλα, υπάρχουν κάποια ΜΜΕ που δεν κοιτάζουν από την άλλη πλευρά, αντιθέτως κάνουν ρεπορτάζ για όλα αυτά. Δεύτερον, υπάρχει η δικαιοσύνη που έχει αναλάβει δράση. Και τρίτον- και για αυτό είμαι ευγνώμων- ο βασιλικός οίκος έχει πάρει αποστάσεις από αυτά τα ανησυχητικά ρεπορτάζ», είπε ακόμη ο Σάντσεθ.
Παρά την αναφορά του Πέδρο Σάντσεθ στο Σύνταγμα, ο Χοακίν Ουρίας- λέκτορας συνταγματικού δικαίου στο πανεπιστήμιο της Σεβίλλης- θεωρεί εξαιρετικά απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο, με δεδομένες τις αγεφύρωτες διαφορές που υπάρχουν στην ισπανική πολιτική σκηνή.
«Αυτή τη στιγμή η αλλαγή του συντάγματος είναι απίθανη, πολιτικά, εξαιτίας των ιδεολογικών διαφορών στη χώρα. Είναι αδύνατο να φανταστώ μια πολιτική συμφωνία για τον βασιλιά ή για εδαφικά ζητήματα, όπως η Καταλονία και η χώρα των Βάσκων», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση κάνει το μόνο που μπορεί, διαχωρίζει τον βασιλιά Φελίπε από τον πατέρα του», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι αυτό κάνει και το παλάτι, πιθανόν έπειτα από σχετική πρόταση της κυβέρνησης.
Με πληροφορίες από Guardian