Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ως «απάντηση» στη ρίψη μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Τα πλήγματα δεν προκάλεσαν θύματα και στο στόχαστρο μπήκε ακατοίκητη ζώνη στο βόρειο τμήμα του θύλακα και ένας χώρος εκπαίδευσης της Χαμάς στο Χαν Γιούνες, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας.
Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι περιορίζει στο μισό τη ζώνη που επιτρέπει την αλιεία στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας, από 12 σε 6 ναυτικά μίλια.
«Η απόφαση ελήφθη λόγω της εκτόξευσης μπαλονιών με προσαρμοσμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, που συνιστούν παραβίαση της ισραηλινής κυριαρχίας», ανακοίνωσε το στρατιωτικό σκέλος του γραφείου σύνδεσης του ισραηλινού στρατού που χειρίζεται τις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους (Cogat).
«Η Χαμάς, υπεύθυνη για τις δραστηριότητες στη Λωρίδα της Γάζας και για όλες τις ενέργειες που πραγματοποιούνται από τη Λωρίδα της Γάζας προς το κράτος του Ισραήλ, πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των βιαιοτήτων που διαπράχθηκαν εναντίον των πολιτών του κράτους του Ισραήλ», ανέφερε ακόμη η ίδια ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ισραηλινή πυροσβεστική, την Κυριακή ξέσπασαν φωτιές σε θάμνους, σε τρία σημεία σε έναν μικρό τομέα στην περιοχή Εσκόλ. Ειδικός κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι πυρκαγιές προκλήθηκαν από μπαλόνια με προσαρμοσμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ανέφερε η πυροσβεστική.
Η ζώνη αλιείας και οι εισαγωγές χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ προκειμένου να τιμωρήσει ή να αποζημιώσει τη Λωρίδα της Γάζας ανάλογα με την κατάσταση ασφαλείας. Έτσι το Ισραήλ είχε ανακοινώσει στις 12 Ιουλίου την επέκταση της ζώνης αλιείας και τη διεύρυνση των επιτρεπόμενων εισαγωγών στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από μια «πρόσφατη» επάνοδο στην «ηρεμία». Η επιτρεπόμενη ζώνη αλιείας πριν από τη σύγκρουση που ξέσπασε τον Μάιο ήταν 15 ναυτικά μίλια, αλλά το Ισραήλ τη μείωσε κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP