Ισραήλ και Χιλή: «Πρωταθλητές» στον εμβολιασμό, αλλά η μία χώρα είναι ξανά σε lockdown

Ισραήλ και Χιλή: «Πρωταθλητές» στον εμβολιασμό, αλλά η μία χώρα είναι ξανά σε lockdown Facebook Twitter
Η Χιλή αναγκάστηκε να εφαρμόσει ξανά αυστηρά μέτρα (Πηγή φωτό EPA)
0

Το Ισραήλ και η Χιλή είναι δύο χώρες που «πήραν κεφάλι» από νωρίς στους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό. Όμως, ενώ το Ισραήλ επιστρέφει σε μια νέα κανονικότητα, η Χιλή αναγκάστηκε να επιβάλει ξανά lockdown.

 

Καθώς ο μαζικός εμβολιασμός είναι σε εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη, κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να θέτουν υπό έλεγχο τον κορωνοϊό, ενώ άλλες πασχίζουν, σημειώνει ο Guardian, που επιχειρεί μια σύγκριση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χιλή.

 

Τι συμβαίνει στο Ισραήλ

 

Το Ισραήλ έχει καταγράψει δραματική πτώση των δεικτών μόλυνσης, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων, μετά το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στον κόσμο.

 

Οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech για τον κορωνοϊό έχουν χορηγηθεί σε πάνω από τον μισό πληθυσμό των 9 εκατομμυρίων. Η καθημερινή ζωή έχει επιστρέψει σχεδόν στα επίπεδα προ πανδημίας, με ανοιχτά καταστήματα, ξενοδοχεία, κινηματογράφους και διενέργεια συναυλιών.

 

Κάποιοι περιορισμοί είναι ακόμη σε ισχύ, όπως η χρήση μάσκας εκτός σπιτιού και τα όρια στις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους.

 

Σύμφωνα με ανάλυση του Έραν Σίγκαλ, του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann του Ισραήλ, από τον Ιανουάριο- οπότε και υπήρξε κορύφωση των κρουσμάτων- η χώρα έχει δει 96% πτώση στον ημερήσιο απολογισμό μολύνσεων, 90% στους ασθενείς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση και 85% στους θανάτους.

 

Τα ημερήσια κρούσματα έχουν πέσει σε μερικές εκατοντάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τεράστια μείωση από τον Ιανουάριο όταν η χώρα έφτασε τις 10.000 μολύνσεις σε μία ημέρα.

 

Τι πήγε στραβά στη Χιλή

 

Η Χιλή είναι στην αξιοζήλευτη θέση να έχει προχωρήσει ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της Αμερικής στον εμβολιασμό.

 

Πάνω από το ένα τρίτο των 18 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση είτε του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech είτε εκείνου της Sinovac Biontech. Όμως, τα κρούσματα αυξάνονται σε σημείο να κατακλύσουν το σύστημα υγείας και να επανέλθει ένα αυστηρό lockdown.

 

Ο γρήγορος ρυθμός εμβολιασμού φαίνεται πως δημιούργησε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, κάτι που οδήγησε τη χώρα στη χαλάρωση των περιορισμών υπερβολικά γρήγορα, δίχως οι πολίτες να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν.

 

Η χώρα άνοιξε τα σύνορά της τον Νοέμβριο και τον Ιανουάριο επέτρεψε σε Χιλιανούς να ταξιδέψουν εκτός συνόρων για διακοπές. Χωρίς αυστηρούς ελέγχους στους ανθρώπους που έμπαιναν στη χώρα και δίχως ένα αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης, ίσως οι ταξιδιώτες να «εισήγαγαν» μολύνσεις στη χώρα, οι οποίες δεν εντοπίστηκαν.

 

Ο ιός είχε περισσότερες ευκαιρίες να εξαπλωθεί όταν τα σχολεία άνοιξαν ξανά, μαζί με εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, καζίνο, γυμναστήρια και εκκλησίες. Με τα τωρινά υψηλά ποσοστά μετάδοσης, πλέον απαιτείται ο εμβολιασμός πολύ μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.

 

Είναι συγκρίσιμες οι δύο χώρες;

 

Το Ισραήλ χορήγησε αποκλειστικά το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech ενώ η Χιλή χρησιμοποιούσε τόσο αυτό όσο και εκείνο της Sinovac. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό έκανε διαφορά, το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech ήταν από αυτά με τις ισχυρότερες επιδόσεις στις κλινικές δοκιμές, σημειώνει ο Guardian.

 

Η σύγκριση μπορεί να είναι παραπλανητική και για άλλους λόγους, καθώς πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικές κοινωνίες και πιθανόν να κυκλοφορούσαν διαφορετικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

 

Παράλληλα ο Guardian σημειώνει ότι παρότι τα κρούσματα είναι σε χαμηλό επίπεδο τώρα στο Ισραήλ, χρειάστηκε περισσότερος χρόνος από ότι αναμενόταν για να φανούν τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. Μάλιστα, η χώρα κατέγραψε τη χειρότερη αύξηση των κρουσμάτων ενώ ήδη γινόταν ο εμβολιασμός και επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα. Αυτό το lockdown, παρόμοιο με εκείνο που τέθηκε σε ισχύ στη Χιλή, ίσως επίσης να είχε αντίκτυπο στους δείκτες μόλυνσης.

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντριβή αεροσκάφους στη Νότια Κορέα: «Άκουσα πουλιά - Εξερράγη ο κινητήρας», λέει επιζών

Διεθνή / Συντριβή αεροσκάφους στη Νότια Κορέα: «Άκουσα πουλιά - Εξερράγη ο κινητήρας», λέει επιζών

«Γιατί κατέληξα εδώ;», ρωτούσε τους γιατρούς άλλη επιζώσα - Ο πύργος ελέγχου είχε προειδοποιήσει για προσγείωση πτηνών στο αεροπλάνο - Το αεροσκάφος είχε προβλήματα δύο μέρες νωρίτερα
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Ο σκιώδης στόλος που φτιάχτηκε προς αποφυγή των κυρώσεων πλέον κάνει και δολιοφθορές;

Διεθνή / Ρωσία: Ο σκιώδης στόλος που φτιάχτηκε προς αποφυγή των κυρώσεων πλέον κάνει και δολιοφθορές;

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει έναν στόλο εκατοντάδων πλοίων για να μεταφέρει κρυφά το πετρέλαιο της, αλλά όντας τόσα πολλά, ίσως είναι ελκυστικό για το Κρεμλίνο να χρησιμοποιηθούν μερικά για να προκαλέσουν χάος
LIFO NEWSROOM