Η λαμπερή εικόνα της Νέας Υόρκης που πλασάρεται μέσα από τις ταινίες του Χόλιγουντ, κρύβει πολύ σκοτάδι πίσω από τους προβολείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής, η πόλη έχει πληγεί ιδιαιτέρως από την ύφεση με αποτέλεσμα ένας στους πέντε Νεοϋορκέζος να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Από το 2009 έως το 2010, 75.000 κάτοικοι της πόλης πέρασαν την “κόκκινη γραμμή” που τους κατατάσσει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας. Η αύξηση κατά 1,4% που αντιπροσωπεύει αυτό το ποσοστό, ήταν το μεγαλύτερο άλμα σε σχεδόν δύο δεκαετίες.
Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών, έχει μειωθεί από την αρχή της ύφεσης το 2007 σε 48.743 δολάρια, με το Μανχάταν να κρατά πάντως την πρωτιά σε όλη την επικράτεια των Η.Π.Α με 371.754 δολάρια. Αυτός ο αριθμός δείχνει όμως και την ψαλίδα του πλούτου, αφού στην άλλη πλευρά υπάρχει το εισόδημα των φτωχών της Ν.Υ που ανέρχεται στα 9.845 δολάρια. Η φτώχεια των παιδιών κάτω των 18 ετών αυξήθηκε κατά 2,9 εκατοστιαίες μονάδες. Το ποσοστό της φτώχειας αυξήθηκε επίσης για κάθε άλλη ομάδα εκτός από τους ανθρώπους 65 ετών και άνω. Άγαμες μητέρες, μαύροι και ενήλικες που δεν διαθέτουν απολυτήριο γυμνασίου ένιωσαν περισσότερο τις συνέπειές της κρίσης. Μεταξύ των ισπανόφωνων ανύπαντρων μητέρων στο Bronx, το ποσοστό φτώχειας ήταν σχεδόν 58 τοις εκατό.
Τα επιμέρους στοιχεία βάζουν περισσότερες σκούρες πινελιές στο γκρίζο τοπίο. Σχεδόν ένα στα πέντε νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι της Ν.Υ ζουν από τα κουπόνια τροφίμων. Λιγότεροι άνθρωποι είχαν ασφάλιση υγείας, η ιδιοκατοίκηση μειώθηκε και οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν. Η ανεργία αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, και περισσότεροι άνθρωποι εγκατέλειψαν την προσπάθεια για εξεύρεση εργασίας. Στην αύξηση της φτώχειας συνέβαλε και η εισροή μεταναστών. Ο αριθμός των αλλοδαπών της πόλης πέρασε τα 3 εκατομμύρια. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον, οι μισοί Νεοϋορκέζος δεν μιλάνε αγγλικά στο σπίτι.
Κι όμως..Με αυτά τα στοιχεία, δεν είναι η Νέα Υόρκη που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας ανάμεσα στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Σε Μαϊάμι, Ντάλας , Χιούστον, Σικάγο, Μινεάπολη, Λος Άντζελες και Βοστόνη τα ποσοστά αυτά είναι ακόμη μεγαλύτερα. «Η αύξηση της φτώχειας είναι απλά μια επιβεβαίωση αυτού που βλέπουμε κάθε μέρα με τις όλο και μεγαλύτερες σε μήκος ουρές σε κυλικεία, τρόφιμα και συσσίτια », δήλωσε ο Τζόελ Μπεργκ , εκτελεστικός διευθυντής του Συνασπισμού κατά της πείνας . «Είναι επίσης η πιο πρόσφατη απόδειξη ότι οι πολιτικοί μας, αποτυγχάνουν στα βασικά». Η πόλη υπολογίζει το ποσοστό της φτώχειας της, λαμβάνοντας υπόψη τις δαπάνες για την υγεία, την ημερήσια φροντίδα και το υψηλό κόστος διαβίωσης, καθώς και τα στοιχεία για εκπτώσεις φόρων, κουπόνια τροφίμων, τα σχολικά γεύματα και άλλες βοήθειες.
Βεβαίως και η φτώχεια είναι σχετικό μέγεθος. Στις Η.Π.Α φτωχή θεωρείται μια οικογένεια με τρία παιδιά που το εισόδημα της δεν ξεπερνά τα 18.310 δολάρια.
σχόλια