Ιστορική απόφαση για τους γάμους ομοφυλοφίλων στην Ιαπωνία

Landmark Japan court ruling says not allowing same-sex marriage is 'unconstitutional' Facebook Twitter
Twitter/MarriageForAllJapan
0

Iαπωνικό περιφερειακό δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικό να μην επιτρέπεται σε ζευγάρια ομοφυλοφίλων να παντρεύονται.

Η Ιαπωνία είναι το μοναδικό έθνος των G7 που δεν αναγνωρίζει νομικά την ένωση ατόμων του ίδιου φύλου και η απόφαση αυτή αποτελεί ιστορική στιγμή για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στη χώρα.

Συγκεκριμένα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Σαπόρο, στη βόρεια Ιαπωνία, έκρινε ότι η μη αναγνώριση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων αντιβαίνει στο άρθρο 14 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι «όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο».

Ο γάμος για όλους δεν υφίσταται ωστόσο, ούτε στην Ιταλία, αλλά η χώρα έχει εγκρίνει τις πολιτικές ενώσεις για ομοφυλόφιλα ζευγάρια από το 2016.

Το ιαπωνικό κράτος κρίνει ότι μια τέτοια ένωση «δεν προβλέπεται» από το Σύνταγμα. Αυτό περιορίζεται μόνον στην υπογράμμιση όσον αφορά τον γάμο της ανάγκης για «αμοιβαία συναίνεση και των δύο φύλων», κάτι το οποίο αφήνει περιθώριο για πολλές ερμηνείες.

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου του Σαπόρο είναι η πρώτη που εκδίδεται στο πλαίσιο προσφυγών στη δικαιοσύνη κατά του ιαπωνικού κράτους από περίπου δέκα ζευγάρια ομοφυλοφίλων το 2019 για να εξασφαλίσουν την νομική αναγνώριση της ένωσής τους.

Οι συνήγοροι των εναγόντων ανάρτησαν μπροστά στο δικαστήριο πανό με το οποίο χαιρετίζουν την απόφαση αυτή ως «ένα μεγάλο βήμα για την ισότητα απέναντι στον γάμο».

Η εκλεγμένη της αντιπολίτευσης Κανάκο Οτσούτζι, μια από τις λίγες πολιτικές προσωπικότητες στην Ιαπωνία που ανήκει ανοιχτά στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δήλωσε σε ανάρτησή της στο Twitter «πραγματικά, πραγματικά χαρούμενη» γι' αυτήν την απόφαση.

«Καλώ την Εθνική Δίαιτα (το ιαπωνικό κοινοβούλιο), ως νομοθετικό σώμα του κράτους, να συζητήσει πρόταση τροποποίησης του αστικού κώδικα για να καταστεί δυνατή» η ένωση μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, πρόσθεσε.

Ωστόσο το δικαστήριο του Σαπόρο απέρριψε τα αιτήματα αποζημίωσης για ηθική βλάβη των εναγόντων. Ο καθένας από αυτούς ζητούσε ένα εκατομμύριο γεν, περίπου 7.700 ευρώ από το κράτος επειδή δεν επωφελείται των ιδίων δικαιωμάτων με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

«Αρχικά απογοητεύτηκα λίγο, όταν άκουσα τη λέξη 'απορρίπτεται' κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας», σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Ριοσούκε Κουνίμι, ένας από τους ενάγοντες ηλικίας περίπου σαράντα ετών.

«Όμως μετά, δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκριά μου, όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι (ο νόμος) στερείται λογικής βάσης και ότι συνιστά διάκριση» να στερούνται οι ομοφυλόφιλοι του δικαιώματος στον γάμο, πρόσθεσε.

«Το δικαστήριο εξέτασε ειλικρινά το πρόβλημά μας και πιστεύω ότι πραγματικά έβγαλε μια καλή απόφαση» τόνισε.

Αν και θα χρειαστεί η υιοθέτηση νέου νόμου, προκειμένου να μπορούν πράγματι να τελεστούν οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου -πράγμα το οποίο μπορεί να χρειαστεί κάποιον χρόνο στην κοινωνικά συντηρητική Ιαπωνία- δικηγόρος των εναγόντων χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «επαναστατική».

Ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είπαν ότι η απόφαση αυτή αλλάζει ζωές. «Η αξία της (απόφασης) είναι ανυπολόγιστη», σύμφωνα με τον 44χρονο Γιον Ματσουνάκα, διευθυντή της οργάνωσης ακτιβιστών Marriage for All Japan και εκπρόσωπο του Pride House Tokyo.

«Μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση δεν γνωρίζαμε ότι θα το καταφέρναμε αυτό. Απλώς είμαι πολύ χαρούμενος» πρόσθεσε.

Παρόμοιες υποθέσεις εκδικάζονται τώρα σε τέσσερα άλλα δικαστήρια γύρω από την Ιαπωνία και αυτή η απόφαση μπορεί να επηρεάσει και τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα ασιατικά πρότυπα, οι ιαπωνικοί νόμοι είναι σχετικά φιλελεύθεροι. Το ομοφυλοφιλικό σεξ είναι νόμιμο από το 1880, αλλά οι κοινωνικές συμπεριφορές κρατούν την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ σε μεγάλο βαθμό αόρατη και πολλοί δεν αποκαλύπτονται ούτε στην οικογένειά τους.

Ορισμένοι στον επιχειρηματικό κόσμο λένε ότι το γεγονός πως η Ιαπωνία δεν επιτρέπει το γάμο του ιδίου φύλου δυσχεραίνει τις εταιρείες, ιδίως τις ξένες από το να προσελκύσουν και να διατηρήσουν εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης σε μια όλο και πιο διεθνή οικονομία.

Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο εξέδωσε πέρυσι μια δήλωση λέγοντας ότι η στάση της Ιαπωνίας την καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική διεθνώς.

Ορισμένες εταιρείες έχουν λάβει τα δικά τους μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων τόσο διεθνών εταιρειών όσο και ιαπωνικών εταιρειών όπως η Panasonic.

Υπάρχουν όμως όρια. «Για πράγματα που αποτελούν μέρος του εθνικού συστήματος, όπως οι συντάξεις, δεν υπάρχει τίποτα που μπορούν να κάνουν», δήλωσε ο Μάσα Γιαναγκισάβα, επικεφαλής των Prime Services της Goldman Sachs Japan και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Marriage for All Japan.

«Όλες οι άλλες προηγμένες χώρες το έχουν αυτό, οπότε η Ιαπωνία χάνει ανταγωνιστικά. Και τότε υπάρχει το γεγονός, ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι, αυτοί που είναι. Γίνεται πολύ κρίσιμο για τις επιχειρήσεις» κατέληξε.

Με πληροφορίες του AFP/Reuters/Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλέικ Λάιβλι - Τζάστιν Μπαλντόνι: «Το βίντεο που κυκλοφόρησε ως υπεράσπιση, είναι στην πραγματικότητα καταδικαστικό»

Διεθνή / Ο Μπαλντόνι έδωσε βίντεο με την Μπλέικ Λάιβλι: Αποδεικνύει την παρενόχληση της ηθοποιού ή δικαιώνει τον σκηνοθέτη;

Πόλεμος των βασικών συντελεστών της ταινίας «It Ends With Us» - Στο βίντεο φαίνεται η πρόβα των ηθοποιών για το γύρισμα μίας σκηνής που οι δύο πρωταγωνιστές έρχονταν κοντά
LIFO NEWSROOM
Η Ολλανδία πρέπει να μειώσει τη ρύπανση από άζωτο, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο €10 εκατ.

Διεθνή / Η Ολλανδία πρέπει να μειώσει τη ρύπανση από άζωτο, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο €10 εκατ.

Η κυβέρνηση Σχοφ, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2024, είχε μειώσει το ταμείο μετάβασης ύψους 24,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του, Μαρκ Ρούτε, το οποίο στόχευε στην εξαγορά ρυπογόνων φαρμών και τη στήριξη βιώσιμων πρακτικών
LIFO NEWSROOM