Εισαγγελέας στην Πάντοβα της Ιταλίας επιχειρεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα 33 πιστοποιητικών γέννησης για παιδιά που γεννήθηκαν από ομόφυλα ζευγάρια μέσω γονιμοποίησης από δότη.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Βαλέρια Σανζάνι επιδιώκει να αφαιρέσει τα ονόματα των μητέρων από τα εν λόγω πιστοποιητικά γέννησης καθώς θεωρούνται «μη βιολογικές». Η πρόταση υπάγεται στο ευρύτερο πλαίσιο των πιο διαδεδομένων, πλην όμως λίγων ως προς τον αριθμό, προσπαθειών στην Ιταλία κατά τους τελευταίους έξι μήνες και αφορούν στην ακύρωση των συγκεκριμένων πιστοποιητικών γέννησης παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Πρόκειται για παιδιά τα οποία «συνελήφθησαν» με τη χρήση αναπαραγωγικών τεχνολογιών στο εξωτερικό.
Ανάμεσά στις υποθέσεις περιλαμβάνεται και μία άλλη περίπτωση στο Μιλάνο. Στην τελευταία, ακυρώθηκε το πιστοποιητικό γέννησης ενός παιδιού δύο ανδρών, το οποίο γεννήθηκε στο εξωτερικό μέσω παρένθετης μητρότητας. Οι συγκεκριμένες ενέργειες θα πρέπει να εξεταστούν από την πολιτική της κυβέρνησης Μελόνι, μία πολιτική που «στοχεύει» ιδιαίτερα στις οικογένειες ίδιου φύλου.
«Επίθεση» στην παρένθετη μητρότητα
Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μελόνι εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία διέταξε όλους τους Ιταλούς δημάρχους να σταματήσουν να καταχωρούν αυτόματα τις γεννήσεις παιδιών που γεννήθηκαν ή «συνελήφθησαν» στο εξωτερικό μέσω τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η εγκύκλιος επικαλέστηκε μια υπόθεση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, το οποίο στις 30 Δεκεμβρίου 2022 αποφάσισε πως το πιστοποιητικό γέννησης ενός παιδιού ενός ομόφυλου ζευγαριού δεν πρέπει να αναγνωριστεί και να καταχωριστεί αυτόματα. Το ομόφυλο ζευγάρι είχε χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για τη «σύλληψη» του παιδιού.
Η δικαστική υπόθεση και η εγκύκλιος αφορούσαν στην παρένθετη μητρότητα. Πρόκειται για διαδικασία η οποία κρίνεται παράνομη στην Ιταλία τόσο για ετερόφυλα αλλά και για ομόφυλα ζευγάρια όσο και για άγαμους. Παρόλα αυτά όμως, η δικαστική απόφαση -κατά την ερμηνεία και τη θέσπισή της από Νομαρχίες και Δήμους- είχε «στοχεύσει» συγκεκριμένα στις οικογένειες με γονείς ίδιου φύλου, ακόμα και σε μερικές εξ αυτών που δεν επικαλέστηκαν ποτέ παρένθετη μητέρα.
Τον Απρίλιο, η Νομαρχία του Μιλάνου επέκτεινε την ισχύ της εγκυκλίου. Η συγκεκριμένη «επέκταση» αφορούσε κυρίως τα ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία «συνέλαβαν» στο εξωτερικό μέσω γονιμοποίησης από δότη. Η Νομαρχία επικαλέστηκε σχετικό νόμο στην Ιταλία, σύμφωνα με τον οποίο η γονιμοποίηση από δότη είναι νόμιμη μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Και συγκεκριμένα υποστήριξε ότι τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών που γεννήθηκαν από γονείς του ίδιου φύλου πρέπει να αποτελέσουν στόχο. Επίσης, τον Απρίλιο, ακυρώθηκε το πιστοποιητικό γέννησης ενός παιδιού που γεννήθηκε από δύο μητέρες στην πόλη Μπέργκαμο.
Τα γεγονότα στην Πάντοβα είναι αξιοσημείωτα καθώς υποδηλώνουν μια αυξανόμενη και ανησυχητική τάση. Η εισαγγελέας έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα πολλών ακόμη πιστοποιητικών γέννησης, και μάλιστα από το 2017, όταν δηλαδή είχε ήδη ψηφιστεί ο νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ιταλία.
Μια τέτοια κίνηση θα έχει συνέπειες τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Τα παιδιά, ορισμένα ηλικίας μόλις έξι ετών, θα αλλάξουν βίαια ονόματα με πράξη του κράτους, ενώ ο μη βιολογικός γονέας θα χάσει τα γονικά του δικαιώματα. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούν να παραλάβουν τα παιδιά τους από το σχολείο, ούτε να τα πάνε στον γιατρό, ούτε να φύγουν από τη χώρα χωρίς επίσημο σημείωμα από τον νομικά αναγνωρισμένο γονέα.
Κινήσεις όπως αυτές που θεσπίστηκαν στην Πάντοβα, το Μιλάνο και το Μπέργκαμο θεωρούνται πράξεις που τιμωρούν τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και τα παιδιά τους. Σε άρθρο για τη La Stampa, η δικηγόρος Φιλομένα Γκάλο γράφει πως: «Τα παιδιά θα αποξενωθούν από τις νόμιμες οικογένειές τους μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τα ιδεολογικά καπρίτσια των υποστηρικτών (αυτών των προσπαθειών)».
«Όχι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα» από την κυβέρνηση Μελόνι
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Τζόρτζια Μελόνι κατέστησε σαφή τη στάση που αναμένεται να κρατήσει η κυβέρνησή της όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Σε μια συγκέντρωση του 2022 στην Ισπανία, η Τζόρτζια Μελόνι υποστήριξε το εξής: «Ναι στη φυσική οικογένεια! Όχι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα».
Η εγκύκλιος του Ιανουαρίου σηματοδότησε την αρχή των ενεργειών της κυβέρνησης Μελόνι για την υλοποίηση αυτών των θέσεων. Επί του παρόντος, το κόμμα της επιδιώκει νομοθεσία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχεδόν πλήρη απαγόρευση της κρατικής αναγνώρισης των «Οικογενειών Ουράνιου Τόξου». Οι ενέργειες αυτές επικεντρώνονται στην παρένθετη μητρότητα, καθιστώντας την παράνομη, γεγονός που θα επηρεάσει και τα ετερόφυλα ζευγάρια αλλά και τους άγαμους. Κάτι τέτοιο θα έχει μεγάλες συνέπειες στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που επιθυμούν να δημιουργήσουν οικογένειες. Την ίδια ώρα θα επηρεαστούν και τα ετερόφυλα ζευγάρια που επιθυμούν να «συλλάβουν» για να γίνουν γονείς.
Προβλήματα με την ιθαγένεια
Οι συγκεκριμένες πολιτικές θα έχουν αντίκτυπο και στην ιθαγένεια των συγκεκριμένων παιδιών. Εάν η προσφυγή της εισαγγελέα Βαλέρια Σανζάνι εγκριθεί απ’ το δικαστήριο, το ερώτημα που θα τεθεί θα είναι το: «Τι θα γίνει με τα παιδιά των οποίων η ιταλική ιθαγένεια προέρχεται από τον μη βιολογικό γονέα;»
Παρόλο που οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμοι μέσω του συμφώνου συμβίωσης από το 2016, δεν παρέχονται τα ίδια δικαιώματα με τον επίσημο γάμο στην Ιταλία, όπως για παράδειγμα, ως προς το δικαίωμα στην υιοθεσία. Πράγμα που σημαίνει ότι αν εγκριθεί η αφαίρεση των μη βιολογικών γονέων από τα πιστοποιητικά γέννησης, τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών στην Ιταλία δεν θα έχουν απαραίτητα την ιταλική υπηκοότητα.
«Απειλή» για τα παιδιά - Η στάση της Ευρώπης
Για να κινητοποιήσουν το κοινό αίσθημα κατά των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, οι αντίπαλοι συχνά επικαλούνται την ανάγκη «προστασίας του παιδιού». Μάλιστα, πολλά στοιχεία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως οι drag queen ή ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, έχουν χαρακτηριστεί ως απειλή.
Ένα από τα συνθήματα της κυβέρνησης Μελόνι κατά την προεκλογική εκστρατεία ήταν το «Θεός, πατρίδα, οικογένεια». Η πολιτική όμως κατά των οικογενειών των ομόφυλων ζευγαριών λειτουργεί αντιφατικά προς το σύνθημα και χαρακτηρίζεται ως ειρωνεία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το theconversation.com.
Με αυτές τις ενέργειες η κυβέρνηση Μελόνι εδραιώνεται ακόμα περισσότερο ως μια νέα δύναμη κατά των δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, μαζί με τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.
Υπενθυμίζεται πως η ουγγρική κυβέρνηση έχει περάσει μια σειρά από νόμους κατά των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση αντίστοιχου περιεχομένου στα σχολεία, καθώς και σε βιβλία και τηλεοπτικά προγράμματα που απευθύνονται σε νέους ανθρώπους. Παράλληλα, έχει απαγορεύσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.
Κάτι αντίστοιχο για τα σχολεία έκανε και η Πολωνία, ενώ παράλληλα αρνήθηκε την αναγνώριση των «Οικογενειών Ουράνιου Τόξου». Μάλιστα, από το 2020 η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τοπικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία «ζωνών χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+» σε δήμους σε ολόκληρη τη χώρα.
Ανησυχώντας για αυτή τη «συμμαχία», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τροπολογία, καταδικάζοντας έντονα «τη διάδοση της ρητορικής κατά των δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από ορισμένους πολιτικούς ηγέτες και κυβερνήσεις με επιρροή στην ΕΕ, όπως στην περίπτωση της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Ιταλίας».
Με πληροφορίες από theconversation.com