Μία αραιοκατοικημένη περιοχή στη νότια Ιταλία προσφέρει σε νέους κατοίκους της εισόδημα 700 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια για να ζήσουν σε ένα από τα χωριά της.
Δεν είναι όμως τόσο απλό όσο ακούγεται: Το χωριό πρέπει να έχει λιγότερους από 2.000 κατοίκους και ο «νεοεισερχόμενος» κάτοικος θα πρέπει να δεσμευτεί στη δημιουργία κάποιας επιχείρησης.
«Αν προσφέραμε απλά χρηματοδότηση, θα ήταν ακόμα μία χειρονομία φιλανθρωπίας» λέει στον Guardian ο πρόεδρος του Μολίζ, Ντονάτο Τόμα. «Θέλαμε να κάνουμε περισσότερα, θέλαμε οι άνθρωποι να επενδύσουν εδώ. Μπορούν να ανοίξουν οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση , από φούρνο, εστιατόριο, χαρτοπωλείο, οτιδήποτε. Είναι ένας τρόπος για να ξαναφέρουμε ζωή στις πόλεις μας αυξάνοντας παράλληλα και τον πληθυσμό», προσθέτει.
Ο ίδιος επίσης ανακοίνωσε ότι κάθε πόλη με λιγότερους από 2.000 κατοίκους θα εισπράττει 10.000 ευρώ το μήνα με στόχο τη δημιουργία υποδομών αλλά και την προώθηση πολιτιστικών δράσεων. «Δεν πρόκειται απλά για αύξηση του πληθυσμού. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από υποδομές και ένα λόγο για να μείνουν. Σε διαφορετική περίπτωση θα καταλήξουμε ακριβώς στο σημείο που ξεκινήσαμε», λέει.
Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική Αρχή της Ιταλίας (Istat), η Μολίζε με πληθυσμό 305.000 είναι μεταξύ των περιοχών που έχασε το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της τα τελευταία χρόνια. Συνολικά 9.000 άτομα έχουν φύγει από το 2014. Το 2018 περισσότεροι από 2.800 κάτοικοι πέθαναν ή μετακόμισαν σε άλλες περιοχές ενώ παράλληλα δεν καταγράφηκε ούτε μία νέα γέννηση σε εννέα από τις πόλεις της.
Σε μια προσπάθεια να αναζωογόνησης αυτών των περιοχών, πολλοί δήμαρχοι, όπως αυτός της Σούτερα, στην επαρχία Καλτανισέττα στη Σικελία, άνοιξαν τις πόρτες των άδειων σπιτιών σε αιτούντες άσυλο που διέσχισαν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη. Άλλες περιοχές, όπως η Σαμπούκα, είναι αποφασισμένες να κάνουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να επιβιώσουν, έχοντας υιοθετήσει μια στρατηγική που έχει γίνει της μόδας στο νότο: να πουλήσουν ή να δώσουν πρακτικά εγκαταλελειμμένα σπίτια σε όσους επιθυμούν να μετακινηθούν με συμβολική τιμή το ένα ευρώ.
Με πληροφορίες από The Guardian
σχόλια