Ποια: Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ, Αυστραλοβρετανίδα ακαδημαϊκός, λέκτορας Ισλαμικών Σπουδών στο Ασιατικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Έχει εντρυφήσει ιδιαίτερα στα κινήματα και τις επαναστάσεις στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο καθώς επίσης στο σιιτικό Ισλάμ.
Πού: Στις διαβόητες φυλακές Εβίν της Τεχεράνης – συνήθη προορισμό πολιτικών κρατουμένων - όπου βρίσκεται σε συνθήκες απομόνωσης από τον Σεπτέμβριο οπότε μαθεύτηκε ότι συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη για κατασκοπεία, δίχως να έχουν γνωστοποιηθεί οι ακριβείς κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Η οικογένειά της πίσω στην Αυστραλία υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα η ακαδημαϊκός κρατείται ήδη από τις αρχές της άνοιξης αν όχι νωρίτερα, με την όλη υπόθεση να θυμίζει το κινηματογραφικό «Εξπρές του Μεσονυχτίου».
Γιατί: Διότι βρίσκεται ήδη στην 6η μέρα απεργίας πείνας που κήρυξε μετά την απόρριψη της έφεσής της κατά της πρωτόδικης ποινής, με την υπόθεσή της να έχει δημιουργήσει αίσθηση διεθνώς και την αυστραλιανή κυβέρνηση να εκφράζει έντονη ανησυχία ζητώντας να αντιμετωπιστεί δίκαια, με ανθρωπισμό και σε συμφωνία με τα διεθνή πρότυπα. Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ δήλωσε το Σάββατο ότι η Τεχεράνη «δεν πρόκειται να υποκύψει σε πολιτικά παιχνίδια και προπαγανδιστικές καμπάνιες». Η Μουρ-Γκίλμπερτ, η οποία αρνείται την κατηγορία και που σε όλο αυτό το διάστημα δεν έχει συναντηθεί με κανέναν, ούτε καν μιλήσει τηλεφωνικά – της επιτράπηκε μόνο ένα τρίλεπτο τηλεφώνημα στον πατέρα της - ζητά τουλάχιστον να μην κρατείται πλέον στην απομόνωση, έγραψε μάλιστα επιτολή στον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον ζητώντας τη συνδρομή του.
Διά ταύτα: Η Αυστραλοβρετανίδα πανεπιστημιακός δεν είναι η μόνη Δυτική υπήκοος που κρατείται στις ιρανικές φυλακές. Η Γαλλοϊρανή ανθρωπολόγος Φαρίμπα Αντελκά που συνελήφθη επίσης το καλοκαίρι μαζί με τον συνάδελφό της ερευνητή Λοράν Μαρσάλ και η Βρετανοϊρανή Ναζανίν Ζαγκαρί-Ράτκλιφ, στέλεχος του Thomson Reuters Foundation που συμπληρώνει τρία χρόνια έγκλειστη – αμφότερες με ανάλογες κατηγορίες και δίχως το Ιράν να τους αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα, όπως δεν το κάνει για κανέναν – συγκαταλέγονται στην ήδη ευάριθμη λίστα υπηκόων Δυτικών χωρών οι οποίοι έχουν συλληφθεί και κρατούνται δίχως ξεκάθαρη αιτιολογία, σαν όμηροι ουσιαστικά και διαπραγματεύσιμο «χαρτί», καθώς καταγγέλλεται. Όλες τους αναφέρουν ψυχολογικά βασανιστήρια και παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι απλώς έκαναν τη δουλειά τους και ουδεμία σχέση έχουν με κατασκοπευτικά δίκτυα. Η Αντελκά και η Ζαγκαρί-Ράτκλιφ συμπαραστέκονται εξαρχής στην απεργία πείνας της Μουρ-Γκίλμπερτ, αρνούμενες επίσης να δεχτούν τροφή. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονική περίοδο που αφενός η κατάσταση στο εσωτερικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι τεταμένη, αφετέρου οι σχέσεις της με τους Αμερικανούς, τους Ευρωπαίους και τους συμμάχους τους βρίσκονται στο ναδίρ, ειδικά αφότου η Τεχεράνη όχι μόνο επανεκκίνησε το πυρηνικό της πρόγραμμα αλλά πραγματοποίησε επίσης κοινή στρατιωτική άσκηση στον Περσικό με ρωσικές και κινεζικές δυνάμεις. Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο εμπάργκο έχουν εκτραχύνει την κατάσταση στη χώρα και αναστρέψει το φιλελεύθερο κλίμα που καλλιεργούσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, με τους φονταμενταλιστές να ξαναπαίρνουν το πάνω χέρι. Και δυστυχώς, καθώς λέει μια παροιμία, «όταν τα βουβάλια τσακώνονται στον βάλτο, αλίμονο στα βατράχια που θα βρεθούν στο διάβα τους».
σχόλια