Καμάλα Χάρις: Το ταξίδι και οι σταθμοί μιας πρωτοπόρας πολιτικού στην αμερικανική σκηνή

καμαλα χαρις Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το απόγευμα της Κυριακής, αλλά και τη δημόσια στήριξή του στην υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις, της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ. 

Το μήνυμά της μετά από αυτή την παγκόσμιας σημασίας εξέλιξη ήταν σαφές: «Είναι τιμή μου να έχω την υποστήριξη του προέδρου και η πρόθεσή μου είναι να κερδίσω αυτήν την υποψηφιότητα. Τους τελευταίους μήνες, ταξίδεψα σε όλη τη χώρα, μιλώντας με Αμερικανούς για την ξεκάθαρη επιλογή που έχουμε σε αυτήν την σημαντική εκλογική αναμέτρηση». 

Και συνέχισε: «Και αυτό είναι ακριβώς που θα συνεχίσω να κάνω τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Θα κάνω τα πάντα για να ενώσω το Δημοκρατικό Κόμμα - και να ενώσω το έθνος μας -  για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ και την ακραία ατζέντα Project 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Πώς έφτασε, όμως, μέχρι εδώ η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από το 2021 -  η πρώτη Αφροαμερικανίδα και η πρώτη γυναίκα - στη θέση αυτή;

Η Καμάλα Χάρις ήρθε στον κόσμο τον Οκτώβριο του 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, έχοντας από την αρχή μια μοναδική κληρονομιά. Ο πατέρας της, Ντόναλτ Χάρις, είναι Τζαμαϊκανός οικονομολόγος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, αναγνωρισμένος για τις μελέτες του στον τομέα των αναπτυξιακών οικονομικών, ενώ η μητέρα της, Σαϊαμάλα Γκοπάλαν, ερευνήτρια στον τομέα του καρκίνου του μαστού, προερχόταν από την Ινδία και είχε μετακομίσει στις ΗΠΑ το 1960 για να ακολουθήσει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Berkeley. Οι γονείς της γνωρίστηκαν μέσω του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά χώρισαν όταν η Καμάλα ήταν επτά ετών.

Μεγαλώνοντας στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, η Καμάλα και η μικρότερη αδελφή της, Μάγια, έζησαν με τη μητέρα τους. Η Μάγια Χάρις, δικηγόρος, είχε  σημαντικό ρόλο στην προεδρική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον το 2016. Οι αδελφές Χάρις συνδύασαν τις βαπτιστικές παραδόσεις της εκκλησίας με την επίδραση του ινδουισμού, επισκεπτόμενες συχνά την Ινδία και την οικογένεια της μητέρας τους.

Η Καμάλα Χάρις έχει αναφερθεί στις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά την παιδική της ηλικία στο βιβλίο της «The Truths We Hold: An American Journey», αναγνωρίζοντας την επίδραση της μητέρας της, που τους ενέπνευσε αυτοπεποίθηση και περηφάνια παρά τις κοινωνικές αντιξοότητες. Η μητέρα της επέλεξε ινδικά ονόματα για τις κόρες της για να διατηρήσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα, με την Καμάλα να βαφτίζεται “Kamala Devi”, ονόματα που συνδέονται με την ινδουιστική μυθολογία.

Η οικογένεια Χάρις αντιμετώπισε ρατσιστικές προκλήσεις, όπως η άρνηση των γειτόνων να παίξουν με τα παιδιά του Ντόναλτ Χάρις μετά το διαζύγιο. Ενδιαφέρον είναι ότι η καταγωγή του πατέρα της, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, συνδέεται με τον ιδιοκτήτη σκλάβων Χάμιλτον Μπράουν στην Τζαμάικα. Παρόλο που η Καμάλα Χάρις χαρακτηρίζεται συχνά ως Αφροαμερικανή, η οικογενειακή της καταγωγή περιλαμβάνει και άλλες διαστάσεις της ταυτότητας.

Καμάλα Χάρις: Από τη μάχιμη δικηγορία στην αμερικανική πολιτική σκηνή

Στα 12 της χρόνια, η Καμάλα και η αδελφή της μετακόμισαν με τη μητέρα τους στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου η μητέρα της ανέλαβε ερευνητική θέση στο Jewish General Hospital. Στο Γυμνάσιο Westmount, η Καμάλα διακρίθηκε για την ακαδημαϊκή της επίδοση.

Αφού σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard στην Ουάσινγκτον, γνωστό για την κοινωνική του δικαιοσύνη, και στη Νομική Σχολή της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, η Καμάλα Χάρις ξεκίνησε την καριέρα της στον νομικό τομέα. Το 1998, ο εισαγγελέας Σαν Φρανσίσκο Τέρενς Χάλιναν, που υπήρξε μέντοράς της, την πρότεινε ως βοηθό εισαγγελέα, και αργότερα, το 2002, η Χάρις τον νίκησε στις εκλογές και ανέλαβε το αξίωμα της εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο.


Η πρώτη σημαντική θέση της ήταν ως βοηθός δικηγόρου του Σαν Φρανσίσκο, όπου εργάστηκε στην υπόθεση εναντίον των μεγάλων εταιρειών που ασκούσαν ανήθικες πρακτικές. Το 2004, η Χάρις εξελέγη ως Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, κάνοντάς την την πρώτη Αφροαμερικανίδα γυναίκα στη θέση αυτή. Στη διάρκεια της θητείας της, εστίασε στη μείωση της εγκληματικότητας, την αποδοτικότητα του δικαστικού συστήματος και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο ποινικό δίκαιο. Υπήρξε επίσης επικεφαλής πολλών σημαντικών υποθέσεων, μεταξύ των οποίων και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το 2010, η Χάρις εξελέγη Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια, όπου ασχολήθηκε με τα δικαιώματα των καταναλωτών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Στη θέση αυτή, εδραίωσε τη φήμη της ως μια επιδραστική δικηγόρος με εστίαση στη μεταρρύθμιση και την κοινωνική δικαιοσύνη, γεγονός που τελικά την προώθησε στη θέση της Αντιπροεδρίας των ΗΠΑ.

Η πολιτική καριέρα της Χάρις γνώρισε ραγδαία ανέλιξη. Στις 21 Ιανουαρίου 2019, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία των ΗΠΑ ως υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος. Στις πρώτες 24 ώρες της ανακοίνωσης, η καμπάνια της κατέρριψε το ρεκόρ του Μπέρνι Σάντερς για τις περισσότερες δωρεές σε μία ημέρα. Ωστόσο, λόγω οικονομικών περιορισμών, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την κούρσα τον Δεκέμβριο του 2019 και υποστήριξε τον Τζο Μπάιντεν.

Στις 11 Αυγούστου 2020, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η Χάρις επιλέχθηκε ως συνυποψήφια για τη θέση της αντιπροεδρίας. Η επιλογή της Χάρις, αν και ενδέχεται να μην ικανοποίησε όλους τους υποστηρικτές του Σάντερς και της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, βασίστηκε στον ισχυρό χαρακτήρα και την πολιτική της εμπειρία. 

Αναλαμβάνοντας σημαντικές αρμοδιότητες

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Καμάλα Χάρις έχει αναλάβει σημαντικές αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων:

  • Μεταναστευτική πολιτική: Επισκέφτηκε χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπως η Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα, για να συνεργαστεί με τις τοπικές κυβερνήσεις και οργανώσεις για την ενίσχυση των προσπαθειών αντιμετώπισης των αιτίων της μετανάστευσης.
  • Πολιτική για το Κλίμα: Στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα του 2021, τόνισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να επανενταχθούν στη Συμφωνία του Παρισιού και παρουσίασε σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  • Αντιμετώπιση της επαγγελματικής ανισότητας: Προώθησε πολιτικές για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και την καταπολέμηση των ανισοτήτων μέσω επιχορηγήσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων.
  • Αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19: Υποστήριξε την καμπάνια εμβολιασμού και συμμετείχε σε στρατηγικές συνεδρίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Προώθηση της νομοθεσίας για την πολιτική δικαιοσύνη: Στήριξε την εφαρμογή και προώθηση του νομοσχεδίου «George Floyd Justice in Policing Act».
  • Δημόσια τοποθέτηση για κρίσιμα θέματα: Ενίσχυσε την υποστήριξη για τα δικαιώματα των LGBTQ+ ατόμων και πήρε θέση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η ανάδειξή της ως η πρώτη γυναίκα και Αφροαμερικανή Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αποτελεί ορόσημο στην αμερικανική πολιτική ιστορία, αναδεικνύοντας την πρόοδο στον τομέα της εκπροσώπησης και της πολυπολιτισμικότητας. 

Με την επίδρασή της, η Καμάλα Χάρις συνεχίζει να αφήνει το στίγμα της στην αμερικανική πολιτική σκηνή, ανοίγοντας δρόμους για μια πιο δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Διεθνή / Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Η Μόσχα δήλωσε ότι το άνοιγμα μιας νέας αμερικανικής βάσης πυραυλικής άμυνας στο Ρεντζικόβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής θα «αυξήσει το συνολικό επίπεδο πυρηνικού κινδύνου»
LIFO NEWSROOM