Λιγότερο από έναν χρόνο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022, τα ερωτήματα για τον χειρισμό ανθρωπιστικών ζητημάτων από τη διοργανώτρια χώρα του Κατάρ παραμένουν- ειδικά όσον αφορά τους νόμους κατά της ομοφυλοφιλίας.
Ο Νασέρ Αλ Κατέρ, διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής, επιμένει πως το Κατάρ αντιμετωπίζεται «άδικα» από τότε που κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το τουρνουά πριν από 11 χρόνια.
«Γνωρίζουμε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο φέρνει μαζί έναν ορισμένο έλεγχο. Το έχουμε δει στο παρελθόν», είπε στο CNN Sport. «Αλλά αν είναι κάτι που θα γίνει καταλύτης για αλλαγή, είμαστε όλοι υπέρ».
Στους πιο πρόσφατους επικριτές του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου - το πρώτο που θα διεξαχθεί στη Μέση Ανατολή- συγκαταλέγεται ο Αυστραλός ποδοσφαιριστής Τζος Καβάλο, ο πρώτος ανοιχτά γκέι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στον κόσμο.
Νωρίτερα μες το μήνα, ο Καβάλο είπε ότι θα «φοβόταν» να παίξει στο Κατάρ, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη και τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών.
🗣 Le milieu de terrain australien Josh Cavallo, qui a effectué son coming-out le mois dernier, craint de devoir disputer la Coupe du monde 2022 au Qatar en raison des sanctions réprimant l'homosexualité dans ce pays.https://t.co/dgOLgOyIdk
— RMC Sport (@RMCsport) November 8, 2021
Απαντώντας στους φόβους του Καβάλο, ο Νασέρ Αλ Κατέρ είπε: «Αντιθέτως, τον καλωσορίζουμε εδώ στο κράτος του Κατάρ, τον καλωσορίζουμε να έρθει ακόμη και πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο... Κανείς δεν αισθάνεται ότι απειλείται εδώ, κανείς δεν αισθάνεται ανασφαλής».
Και πρόσθεσε: «Η ιδέα πως ο κόσμος δεν αισθάνεται ασφαλής εδώ είναι αναληθής. Το έχω ξαναπεί και σας το λέω ξανά, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι εδώ και όλοι θα νιώθουν ασφαλείς. Το Κατάρ είναι ανεκτική και φιλόξενη χώρα».
Ο Νασέρ Αλ Κατέρ αναγνώρισε ωστόσο ότι το Κατάρ έχει μια πιο αυστηρή προσέγγιση για τις δημόσιες εκδηλώσεις στοργής συγκριτικά με άλλες χώρες, και σε πιέσεις του CNN σχετικά με τους νόμους της χώρας, αρνήθηκε να πει ότι η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, λέγοντας μόνο ότι «όπως σε πολλές χώρες», ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών είναι παράνομος στο Κατάρ.
«Οι δημόσιες εκδηλώσεις στοργής αποδοκιμάζονται και αυτό ισχύει απαρέγκλιτα για όλους. [...] Θα έρθουν στο Κατάρ ως φίλαθλοι σε ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά. Είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θα έκανε και ο οποιοσδήποτε άλλος. Αυτό που λέω είναι ότι το Κατάρ, στις δημόσιες εκδηλώσεις στοργής, είναι συντηρητικό», σημείωσε.
«Σε άλλες χώρες, υπάρχει μεγαλύτερη επιείκεια», είπε. «Το Κατάρ και η ευρύτερη περιοχή είναι πολύ πιο συντηρητικά. Και αυτό ζητάμε από τους οπαδούς να σεβαστούν. Και είμαστε σίγουροι ότι θα το σεβαστούν... Σεβόμαστε διαφορετικές κουλτούρες και περιμένουμε από άλλους πολιτισμούς να σεβαστούν τη δική μας», σημείωσε.
Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που νόμοι κατά της κοινότητας LGBTQ+ απασχολούν ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά.
Τον Ιούνιο, η UEFA απέρριψε αίτημα να φωτιστεί η Allianz Arena του Μονάχου με χρώματα του ουράνιου τόξου για τον αγώνα του Euro 2020 μεταξύ Γερμανίας και Ουγγαρίας, μετά από νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.
Στη συνέχεια, πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε πριν το τουρνουά ότι τα μέλη της κοινότητας LGBTQ+ διατρέχουν «σημαντικό κίνδυνο» όταν ταξιδεύουν στη Ρωσία.
Με πληροφορίες από CNN