Στο «σεισμό» πρωτοφανών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με αιχμή την πολιτική «μηδενικής Covid», οι Κινέζοι πολίτες βρήκαν ένα αναπάντεχο «όπλο» στον αγώνα τους: Τα λευκά χαρτιά.
O παγκόσμιος ιστός πλημμύρισε με ανθρώπους σε σιωπηρές διαμαρτυρίες που κρατούν λευκά χαρτιά στα χέρια που δε γράφουν τίποτα, αλλά λένε πολλά, σε μια τακτική κίνηση που χρησιμοποιούν για να αποφύγουν τη λογοκρισία και πολύ περισσότερο τη σύλληψη.
«Σε μια χώρα όπου οι αρχές έχουν ελάχιστη ανοχή στην ανοιχτή διαφωνία, πολλοί εκφράστηκαν με διακριτικότερες μεθόδους, μεταξύ των οποίων ήταν και οι κενές σελίδες λευκού χαρτιού» σημειώνουν οι New York Times.
«Το λευκό χαρτί εκπροσωπεί όλα όσα θέλουμε να πούμε, αλλά δεν μπορούμε» λέει ο 26χρονος Τζόνι που συμμετείχε στη διαμαρτυρία του ποταμού Λιάνγκμα.
«Ήρθα εδώ να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα της φωτιάς. Πραγματικά ελπίζω να δούμε ένα τέλος σε όλα αυτά τα μέτρα κατά της Covid. Θέλουμε να ζήσουμε μια φυσιολογική ζωή ξανά. Θέλουμε την αξιοπρέπειά μας» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε Πεκίνο, Ναντζίνγκ, Σαγκάη και άλλες μεγαλουπόλεις της κινεζικής επικράτειας, πολίτες, φοιτητές, ακτιβιστές με λευκά χαρτιά στα χέρια, εκφράζουν μαζικά την αγανάκτησή τους, ζητώντας ακόμη και την παραίτηση του Σι Τζιπίνγκ και της κυβέρνησης, σε κινητοποιήσεις πρωτοφανούς ανυπακοής για τα δεδομένα μιας χώρας με ιστορικό άγριας καταστολής στους αντιφρονούντες.
«Οι άνθρωποι έχουν ένα κοινό μήνυα. Ξέρουν τι θέλουν να εκφράσουν, και οι αρχές το ξέρουν επίσης, οπότε δε χρειάζεται να πουν τίποτα. Αν κρατάς ένα λευκό χαρτί, όλοι ξέρουν τι εννοείς» εξηγεί ο Σιάο Κιανγκ, ερευνητής στην ελευθερία του ίντερνετ στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.
Κάποιοι από τους διαδηλωτές ανέφεραν πως για τη διαμαρτυρία του λευκού χαρτιού άντλησαν έμπνευσε από ένα ανέκδοτο στα όρια του αστικού μύθου από τη Σοβιετική Ρωσία, όπου ένας αντιφρονών συλλαμβάνεται επειδή πετά λευκά φυλλάδια σε δημόσιο χώρο. Όταν οι αστυνομικοί τον ρωτούν γιατί είναι λευκά, εκείνος απαντά πως «δε χρειάζονται λόγια γιατί όλοι ξέρουν».
Στην «επανάσταση» του λευκού χαρτιού συμμετέχουν και οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων που, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Κινέζους, ποστάρουν λευκά χαρτιά ή δικές τους φωτογραφίες να κρατούν λευκές σελίδες.
Σημειώνεται πως, και στο Χονγκ Κονγκ το 2020, κατά τις μαζικές και συχνά βίαιες διαδηλώσεις, οι ακτιβιστές κρατούσαν άδειες σελίδες ή λευκά χαρτιά, ώστε να αποφύγουν τη σύλληψη βάσει του τότε νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας.
Το νέο κύμα αυτό οργής ξέσπασε στην Κίνα μετά από τη μεγάλη φωτιά στο Ουρουμτσί της Σιντζιάνγκ όπου δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πιθανότατα ανήμποροι να βγουν εγκαίρως από τα διαμερίσματά τους, λόγω της καραντίνας και των σκληρών περιοριστικών μέτρων κατά της Covid.
Με πληροφορίες από Reuters/New York Times