Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι δεκαπέντε εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, την 23η Μαρτίου κοντά στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), τα οχήματα –συμπεριλαμβανομένων ασθενοφόρων– στοχοποιήθηκαν λόγω μιας «αντιληπτής απειλής», μετά από προηγούμενο περιστατικό στην περιοχή.
Το IDF ισχυρίστηκε ότι έξι από τα θύματα ήταν μέλη της Χαμάς, χωρίς ωστόσο να δώσει αποδείξεις στη δημοσιότητα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, David Mencer, επανέλαβε την κατηγορία πως η Χαμάς χρησιμοποιεί ασθενοφόρα για να συγκαλύψει τη δράση της, κατηγορώντας τα διεθνή μέσα ότι «υιοθετούν άκριτα τις αφηγήσεις της Χαμάς».
Αντιθέτως, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) κατήγγειλε την επίθεση ως «προμελετημένη σφαγή», απαιτώντας ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τον θάνατο των διασωστών. Ο πρόεδρος του σωματείου, Δρ. Γιούνις Αλ Χατίμπ, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκροτήσει ειδική εξεταστική επιτροπή, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και των Συμβάσεων της Γενεύης.
«Δεν αρκούν οι συλλυπητήριες δηλώσεις και οι υποσχέσεις για διερεύνηση. Χρειάζονται πράξεις. Όσοι ευθύνονται, πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε.
Το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε βίντεο από τη σκηνή της επίθεσης, όπου διακρίνονται οχήματα με εμφανή φώτα έκτακτης ανάγκης και ερυθρούς σταυρούς, διαψεύδοντας τον αρχικό ισχυρισμό του ισραηλινού στρατού πως τα ασθενοφόρα «δεν είχαν φώτα ή σήμανση» και κινούνταν «ύποπτα».
Το βίντεο καταγράφει τον τελευταίο διασώστη εν ζωή να λέει, ενώ ακούγονται πυρά: «Συγχώρεσέ με, μητέρα. Αυτόν τον δρόμο διάλεξα, να βοηθώ τους ανθρώπους».
Αργότερα βρέθηκε νεκρός με σφαίρα στο κεφάλι.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, Jonathan Whittall, ανέφερε ότι τα σώματα των 15 διασωστών βρέθηκαν «σε ομαδικό τάφο στην άμμο». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν οκτώ μέλη της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, έξι μέλη της Πολιτικής Προστασίας και ένας εργαζόμενος του ΟΗΕ.
Ο Dylan Winder, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε: «Ήταν ανθρωπιστές. Έφεραν διακριτικά που όφειλαν να προστατευτούν. Ήταν άνθρωποι που έπρεπε να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Δεν τα κατάφεραν».
Η έρευνα των ισραηλινών αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο ουδέν αποδεικτικό στοιχείο έχει δοθεί δημοσίως σχετικά με την εμπλοκή ενόπλων ή τη σύνδεση των θυμάτων με τη Χαμάς.
Η αδυναμία του Ισραήλ να παρουσιάσει τεκμήρια, καθώς και η αλλαγή αφηγήματος από «ύποπτη δραστηριότητα» σε «απρόσεκτη εμπλοκή» εγείρουν έντονες ανησυχίες ως προς τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.
Προς το παρόν, η απαίτηση για ανεξάρτητη διεθνή έρευνα ενισχύεται, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί υπενθυμίζουν ότι ακόμη και στις πιο σύνθετες συγκρούσεις, υπάρχουν κανόνες – και η προστασία των διασώστων είναι ένας από τους θεμελιωδέστερους.
Με πληροφορίες από SkyNews