Η δικαστική μάχη μιας άγαμης Κινέζας για το δικαίωμά της να καταψύξει τα ωάρια της ξεκίνησε εκ νέου μετά από διακοπή δύο χρόνων, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ζήτημα της υπογεννητικότητας, των παρωχημένων πολιτικών εις βάρος των ανθρώπων που δεν είναι παντρεμένοι και τις παραχωρήσεις που πιέζεται να κάνει το Πεκίνο προκειμένου να αναστρέψει την κατάσταση.
Το 2018, η Teresa Xu, τότε 30 χρόνων, προσπάθησε να κάνει συλλογή και κατάψυξη ωαρίων στο Γυναικολογικό Νοσοκομείο του Πεκίνου. Ωστόσο, το αίτημά της απορρίφθηκε επειδή «δεν ήταν παντρεμένη», με αποτέλεσμα η ίδια να καταφύγει στη δικαιοσύνη κατά του νοσοκομείου τον επόμενο χρόνο.
Τρία χρόνια μετά και ενώ πλέον η Xu είναι στα 33 της, ακόμη δεν υπάρχει απόφαση, υποδεικνύοντας τη δυσκολία και την περιπλοκότητα του ζητήματος σε μία χώρα όπου ο γάμος θεωρείται απαρέγκλιτος θεσμός σταθερότητας.
«Τα ωάριά μου γηράσκουν μ'εμένα. Οπότε ο χρόνος γίνεται ολοένα και πιο πιεστικός» ανέφερε στους δημοσιογράφους η 33χρονη έξω από το δικαστήριο, παραδεχόμενη πως είναι έτοιμη για μια μεγάλη μάχη καθώς το βιολογικό της ρολόι συνεχίζει να χτυπά. Κρατώντας δύο μικρές κάρτες που έγραφαν «δική μου η μήτρα, δική μου και η επιλογή», η ενάγουσα υποστηρίζεται από πλήθος κόσμου που θεωρεί απαραίτητη τη δικαίωσή της τόσο για λόγους ηθικούς και δικαιωμάτων, όσο και για λόγους πρακτικούς.
Η κινεζική κυβέρνηση εγκατέλειψε την πολιτική τού ενός παιδιού το 2016 και τώρα επιτρέπει στα ζευγάρια που επιθυμούν, να αποκτήσουν έως τρία παιδιά. Ωστόσο, παρά τα βήματα που γίνονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δείκτη γεννητικότητας, οι άγαμες γυναίκες εξακολουθούν να «σκοντάφτουν» στα παρωχημένα εμπόδια του συστήματος που προτάσσει τον γάμο ως απαραίτητη προϋπόθεση τεκνοποίησης, αφού στα συντριπτικά περισσότερα μέρη της χώρας, η εγκυμοσύνη ενθαρρύνεται ή και επιτρέπεται μόνο μεταξύ παντρεμένων ζευγαριών.
Τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία δε, ζητούν από τις εγκύους την προσκόμιση άδειας γάμου, προκειμένου να κάνουν τις εξετάσεις ρουτίνας. Συχνά, μάλιστα, στις μονογενεϊκές οικογένειες το κράτος στερεί επιδόματα και παροχές, απαγορεύοντας ακόμη και την κατάψυχη ωαρίων - εκτός αν πρόκειται για λόγους υγείας, όπως καρκίνος.
Στα επίσημα στοιχεία στη χώρα καταδεικνύουν πτώση στα ποσοστά γεννήσεων για πέμπτη συνεχή χρονιά.
Η περίπτωση νίκης της Xu στη δικαστική αυτή μάχη θα αποτελεί απόφαση ορόσημο για τα δικαιώματα των γυναικών στην τεκνοποίηση ενώ, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι και πολίτες, θα δώσει ώθηση στα «λαβωμένα» ποσοστά γεννήσεων.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal