Η Κίνα κατηγόρησε τη Δευτέρα τις Ηνωμένες Πολιτείες για αδιάκριτη χρήση βίας για την κατάρριψη του «κατασκοπευτικού μπαλονιού», το Σάββατο.
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το αερόστατο στα ανοικτά των ακτών της Καρολίνας, αφού διέσχισε ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική. Η Κίνα επέμεινε ότι η υπέρπτηση ήταν ένα ατύχημα, αναφέρει το Associated Press.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ζι Φενγκ δήλωσε ότι κατέθεσε επίσημη καταγγελία στην πρεσβεία των ΗΠΑ την Κυριακή για την «επίθεση των ΗΠΑ σε κινεζικό μη επανδρωμένο μη στρατιωτικό αερόπλοιο με στρατιωτική δύναμη».
Η παρουσία του αερόπλοιου στον ουρανό πάνω από τις πολιτείες των ΗΠΑ επέφερε σοβαρό πλήγμα στις ήδη τεταμένες σινο-αμερικανικές σχέσεις που βρίσκονται σε πτωτική πορεία εδώ και χρόνια. Προκάλεσε μάλιστα την ακύρωση της επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο η οποία είχε στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων.
Κίνα: «Τυχαίο περιστατικό που προκλήθηκε από ανωτέρα βία»
Ο Ζι επανέλαβε την επιμονή της Κίνας ότι το αερόστατο ήταν ένα κινεζικό πολιτικό μη επανδρωμένο αερόπλοιο που βρέθηκε στο σημείο κατά λάθος, κάνοντας λόγο για «τυχαίο περιστατικό που προκλήθηκε από ανωτέρα βία».
Η Κίνα θα «διαφυλάξει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών, θα διαφυλάξει αποφασιστικά τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια της Κίνας και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προβεί σε περαιτέρω αναγκαίες απαντήσεις», είπε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε την εντολή κατάρριψης αφού ενημερώθηκε ότι η καλύτερη στιγμή για την επιχείρηση θα ήταν όταν βρισκόταν πάνω από το νερό, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι η κατάρριψη του αερόστατου πάνω από τη στεριά από ύψος 60.000 ποδών (18.000 μέτρων) θα αποτελούσε αδικαιολόγητο κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος.
«Αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ επηρέασε σοβαρά και έβλαψε τις προσπάθειες και την πρόοδο και των δύο πλευρών στη σταθεροποίηση των σινοαμερικανικών σχέσεων μετά τη συνάντηση στο Μπαλί», δήλωσε ο Ζι, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ στην Ινδονησία, που πολλοί ήλπιζαν ότι θα δημιουργούσε θετική δυναμική για τη βελτίωση των σχέσεων που έχουν κατρακυλήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.